OKUPILO SE VIŠE STOTINA LJUDI

Prosvjed "Oprostite što smetam, ne mogu disati": Novinari traže smjenu ministra Beroša

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prosvjed Hrvatskog novinarskog društva (HND) ''Oprostite što smetam, ne mogu disati'', organiziran šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića, počeo je u nedjelju ispred Novinarskog doma s ponovljenim zahtjevima za smjenom ministra zdravstva Vilija Beroša.

''Krenut ćemo na Markov trg da kažemo Viliju Berošu i AP (premijeru Andreju Plenkoviću) što mislimo o tome kako i na koji način bešćutno zataškavaju cijeli ovaj slučaj'', kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na početku prosvjeda na kojem se do 13 sati okupilo više stotina novinara i građana.

Zovko je istaknuo i kako prosvjed nije usmjeren protiv zdravstvenih djelatnika te je zahvalio svima koji su se odazvali na, kako je istaknuto, prosvjednu šetnju.

Okupljanje novinara i građana ispred Novinarskog doma počelo je oko 12 sati, a nakon toga nešto prije 13 sati je počela prosvjedna šetnja od Novinarskog doma preko Trga Republike Hrvatske, Frankopanske do Ilice, Ilicom do Trga bana Josipa Jelačića, te Zakmardijevim stubama do Gornjega grada na Markov trg.

Uoči prosvjeda, u subotu je bila održana i konferencija za novinare gdje je bilo istaknuto i da je HND šest mjeseci upozoravao da u slučaju smrti novinara Indexa Vladimira Matijanića nije pokrenut službeni postupak, nitko nije smijenjen, niti je itko odgovarao.

''Vili Beroš mora otići, tu nema nikakve dvojbe i nikakve rasprave. Mi već šest mjeseci svjedočimo jednom bešćutnom zataškavanju u slučaju Matijanić. Vili Beroš i sustav koji on predstavlja učinio je sve da se istina nikada ne sazna'', rekao je Zovko.

Ocijenio je i da su rezultati povjerenstva Ministarstva zdravstva da u pružanju medicinske skrbi Matijaniću nije bilo značajnih stručnih propusta jedna od ''najogavnijih stvari koja se dogodila u povijesti ovog društva'' jer je krivcem proglašen Matijanić.

Podsjetio je i da je peticiju da novo, nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u liječenju novinara Matijanića potpisalo gotovo 5000 građana, ocijenivši i kako su se 'gadno prevarili' svi oni koji su mislili da će se od toga odustati.

Naglasio je kako, i planirani prosvjed nikako nije usmjeren protiv zdravstvenih djelatnika, ali je i upozorio da je, uoči samog početka konferencije za novinare, dobio informaciju da je liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima koji su htjeli doći na prosvjed poslana inspekcija. Ministar Beroš to je kasnije opovrgnuo.

Novinar Vladimir Matijanić umro je u Splitu 6. kolovoza prošle godine od posljedica bolesti vezanih uz teške posljedice COVID-19. Nakon brojnih prigovora za nesavjesno liječenje i moguće uskraćivanje odgovarajuće medicinske pomoći. zaključak stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva bio je da u pružanju medicinske skrbi novinaru Matijaniću nije bilo značajnih stručnih propusta. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini