ZAGREB

HND i SNH: Ne postoji opravdani javni interes za objavom snimke iz Splita

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ogranak Hrvatskog novinarskog društva (HND) na HTV-u i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) poručili su u petak da ne postoji opravdani javni interes za objavom snimke umiruće žrtve nasilja u Splitu, što je u svojem središnjem Dnevniku objavila Hrvatska radiotelevizija.

"Nakon nedopustivog propusta odgovornih urednika Informativnog medijskog servisa Hrvatske televizije, javnog servisa, koji su za razliku od onih s komercijalnih televizija i ostalih medija 30. studenog 2021. u središnjem 'Dnevniku' objavili snimak umiruće žene žrtve nasilja, umjesto da promptno reagira isprikom, programsko vodstvo i pojedini urednici HRT-a svojim priopćenjem i izjavama brane neobranjivo", navodi se u priopćenju HND-a i SNH-a.

Podsjećaju da se HRT za vrijeme Europskog prvenstva u nogometu pohvalio da je na vrijeme prekinuo prijenos utakmice Danske i Finske kada se danski igrač Christian Eriksen srušio.

"Ni pola godine kasnije u središnjem se 'Dnevniku' tri puta ponavljala snimka (i to bez objave izvora i upozorenja da slijede uznemirujući kadrovi) umiruće žene na podu trgovine i njezina krvnika, uz obrazloženje kako su puštena 'tri vrlo kratka kadra u trajanju od po 3 sekunde, pritom zamaglivši lica kako se ne bi otkrivali identiteti' te da je riječ o profesionalnom izvještavanju", stoji u priopćenju.

Iz ogranka HND-a i SNH smatraju da proglasiti profesionalno korektnim i moralno opravdanim objavljivanje bilo kako obrađene snimke agonije i umiranja ljudskog bića je "agonija zdravog razuma i sumrak informativnog javnog servisa".

Podsjećaju da resorna ministarstva, nadležna tijela i udruge koje se bave problematikom obiteljskog nasilja i zaštite žena u svojim javnim akcijama nikada ne prikazuju snimke, fotografije ili kadrove ranjenih ili ubijenih, nego za to koriste druge primjerenije načine.

Navode kako nije jasno gdje je točno u kojem kodeksu, konvenciji, priručniku ili praksi HRT pronašao uporište za svoje tvrdnje, a isto tako nije jasno ni od koga je na HRT došla snimka te je li ona plaćena javnim novcem.

"Neetičnom relativizacijom teškog propusta i dezinformiranjem javnosti usporedbama s terorističkim napadima te pozivanjem na praksu svjetskih televizija držimo i HRT-ov odgovor poslan pojedinim medijima, od kojeg se najoštrije ograđujemo", stoji u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini