SPLIT

Gradonačelnik Krstulović Opara- Objavom o uhićenju htio sam smiriti građane

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u ponedjeljak je objašnjavajući  zašto je prije policije u subotu na svojem Facebook profilu objavio da je uhićen trostruki ubojica, rekao kako informacija bila točna i pravovremena i da je time htio smiriti građane.

Nije normalno da građani misle kako osumnjičenik šeće s oružjem po gradu, mogla je nastupiti i histerija, rekao je Krstulović Opara na konferenciji za novinare i ponovio da je "informacija  bila u svrhu smirivanja građana".

"Želio sam smiriti građane i u tome sam uspio. Ako mogu smiriti građane, a da ne prekršim zakon, to ću napraviti uvijek. Bio sam u kontaktu s policijom, oni imaju jasna pravila i procedure, terminologiju kad, što i kako smiju nešto reći. Važno je dati kvalitetne informacije kako bi se građani smirili i da se mir vrati na ulice", poručio je splitski gradonačelnik.

 Zahvalio se policiji, građanima i medijima koji su izvještavali o toj kriznoj situaciji.

Nekoliko je puta ponovio da je cijelo vrijeme bio u vezi s odgovornima u policiji, te da je njegova objava na društvenoj mreži bila točna i pravovremena i za cilj imala smiriti građane.

Novinari su ga pitali nije li time preuzeo ovlasti policije, a Krstulović je odgovorio negativno i dodao da to niti ne namjerava već samo želi vratiti mir građanima. Kako je rekao, svatko je odradio svoj dio posla, a naglasio je on "ima odgovornost prema građanima."

Gradonačelnik je istaknuo kako se radi o izoliranom slučaju i da se nada kako se to više neće događati niti u Splitu,  ni u Hrvatskoj. Najavio  je postavljanje kamera po gradu.

Naglasio je da je Split po svim statistikama među gradovima koji imaju najmanje kaznenih djela, ali i da nas svaki obračun treba potaknuti na preispitivanje i djelovanje  svih onih kojima je to posao.

"Važno je dopustiti policiji da dovrši svoj posao do kraja i suzdržati se od brzih zaključaka i dijagnoza. Važno je izbjeći stigmatiziranje grada Splita kao grada slučaja, jer ovaj grad živi od sigurnosti i sigurno nije u interesu građana stvarati psihozu da tu nije sigurno živjeti", rekao je gradonačelnik.

 Također je ocijenio  da je neprihvatljivo da se netko solidarizira s počiniteljem. Istaknuo je kako nije korisno, ni potrebno,  uzeti stvari u svoje ruke i dijeliti pravdu s oružjem po ulicama, jer je to neprihvatljivo.

 Vjeruje da će društvena analiza "hladne glave" dati odgovore kako postupati i preuzimati obveze, od policije, pravosuđa, lokalnih vlasti, kao i medija.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater