OSIJEK

Građevinski i arhitektonski fakultet u Osijeku obilježio 45 godina postojanja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Svečanom akademijom osječki Građevinski i arhitektonski fakultet obilježio je u utorak 45 godina postojanja i rada, tijekom kojih je kontinuirano obrazovao inženjere građevinarstva a od 2016. godine i inženjere arhitekture.

Dekan Damir Varevac istaknuo je kako se na fakultetu trenutačno provodi petnaestak znanstveno-istraživačkih projekata, a u zadnjih pet godina više od 100 milijuna kuna došlo je na fakultet preko znanstveno-istraživačkih projekata, najvećim dijelom iz europskih fondova, a ima i nekoliko nacionalnih projekata na kojima sudjeluju.

Među tim projektima Varevac je izdvojio istraživanje mogućnosti printanja betona 3D printerom, te projekt koji se bavi zaštitom od elektromagnetskog zračenja osjetljivih skupina poput porodilišta, vrtića, škola i bolnica.

Svaki od takvih projekata nam je značajan jer doprinosi znanosti i razvoju fakulteta te osobnim referencama naših istraživača po čemu smo postali poznati u Europi, rekao je Varevac.  Dodao je da studenti sudjeluju ne samo u znanstveno-istraživačkim projektima nego i u stručnim aktivnostima fakulteta.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak najavio je razdoblje intenzivne gradnje i konstrukcijske obnove, s obzirom na potres koji je pogodio grad Zagreb i Banovinu, ali i reformu cijele vertikale obrazovnog sustava.

Iz nacionalnog plana oporavka za Ministarstvo znanosti i obrazovanja predviđeno je oko milijardu eura za uvođenje ranog i predškolskog odgoja, odnosno stvaranje jednakih i dostupnih šansi za svu djecu obuhvaćenu vrtićkim uzrastom na području cijele Hrvatske, istaknuo je Šušak napominjući kako to znači podizanje kapaciteta za oko 22 tisuće mjesta u dječjim vrtićima.

Najavio je i intenzivno razdoblje izgradnje infrastrukture, dogradnje ili izgradnje novih osnovnoškolskih zgrada kako bi se uvela jednosmjenska nastava, ali i veliko ulaganje na razini visokog obrazovanja, od digitalizacije do novog modela financiranja temeljenog na razvojnim ciljevima kriterijima uspješnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater