Važna i dobra vijest kaže on

GORDAN LAUC: "To što se virus širi nije loša, već dobra vijest i na to možemo gledati kao na neki oblik prirodnog cijepljenja" 

| Autor: Glas Istre
Zeljko Puhovski / CROPIX

Profesor na zagrebačkom Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Gordan Lauc, ujedno i član Znanstvenog savjeta Vlade RH, na svojem je profilu na Facebooku podijelio, kako kaže, jednu važnu, ali i dobru vijest vezanu uz koronavirus, piše Jutarnji list

- Vrlo važno istraživanje provedeno na Karolinska Institutu u Švedskoj upravo je objavljeno u vrlo uglednom časopisu "Cell", navodi na početku statusa Lauc napominjući da je istraživanje provedeno na razmjerno malom broju ispitanika (206) 'pa to vjerojatno treba ponoviti prije no što možemo biti potpuno sigurni, no rezultati su iznimno ohrabrujući'.

- Rezultati ove studije pokazali su da i ljudi koji su COVID-19 preboljeli s vrlo malim ili nikakvim simptomima, pa čak i članovi obitelji pozitivnih osoba koje same nikada nisu bile pozitivne, razvijaju takozvane T-stanice specifične za SARS-CoV-2. T-stanice značajan su element našeg imunog sustava i pomažu u borbi protiv virusa, što znači da su osobe koje ih imaju barem djelomično, a možda i potpuno zaštićene, napisao je Lauc.

- Ovo je iznimno važna informacija, posebice u sadašnjoj situaciji kada se virus širi Hrvatskom (i Europom) bez većih posljedica na zdravlje, tj. imamo vrlo malo teško bolesnih. To znači da činjenica da se virus sada širi nije loša, već zapravo dobra vijest i da na to možemo gledati kao na neki oblik prirodnog cijepljenja koji će nam olakšati situaciju na jesen kada će nam se vratiti teži, zimski COVID-19, naveo je Lauc.

- No ipak se ne treba potpuno opustiti i osobe koje pripadaju u rizične skupine trebaju sačekati cjepivo, a ne riskirati zarazu budući da i ovaj "ljetni" COVID-19 ipak može uzrokovati tešku, a možda čak i fatalnu bolest, zaključuje Lauc.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum