ZAGREB

Eko akcija Think Green u Šibeniku

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Devet metara duga jedrilica u subotu je izvučena s morskog dna ispred šibenske obale gdje je danas započela 28. volonterska ronilačka ekološka akcija Think Green u organizaciji ronilačkog kluba 'Roniti se mora'.

Akcija koja je započela u subotu sredinom dana okupila je oko 200 sudionika od čega je oko 150 ronioca u Šibenik došlo iz cijele Hrvatske te zemalja regije poput Makedonije i Crne Gore što ju čini najbrojnijom Think Green akcijom. Prvi puta se u cijelosti čisti podmorje duž cijele šibenske rive u dužini od jednog kilometra. Nakon dva zarona prvog dana čišćenja ukupno je izvađeno oko 20 kubika otpada. Među ostalim, od ostalog glomaznog otpada, s morskog su dna izvučene automobilske gume, plastične sjedalice i staklene boce.

Sudionike akcije pozdravio je i šibensko - kninski župan, Marko Jelić, koji je kazao kako je stanje zabrinjavajuće te da je vrlo važno raditi na širenju svijesti o odgovornosti pojedinca "za budućnost svih nas, posebno naših potomaka".

"U Šibenskoj – kninskoj županiji imamo više od jedne trećine teritorija koji je pod nekim oblikom zaštite, od parka prirode preko nacionalnog parka i Nature pa do svega ostalog. Mislim da bi to trebali uzeti kao osnovu našeg razvoja s obzirom na to da imamo toliko izravnog prihoda od turizma jer turisti ovdje dolaze zbog čistog okoliša“, kazao je župan Jelić. Dodao je da je skuplje od nepropisnog bacanja otpada, njegovo čišćenja, a da kad se radi o ronjenju, onda su i životi u opasnosti.

Svoj su doprinos akciji dali šibenski vatrogasci i policijski djelatnici, a ronioci su dobili upute obratiti pozornost na eventualni prolazak periski i označiti lokaciju pronalaska ugroženih jedinki. Akcija se nastavlja i u nedjelju, a organizatori procjenjuju da će do kraja eko pothvata napuniti oko tisuću do tisuću i pol vreća smeća ili oko deset tona otpada.

Think Green koji se ovog vikenda održava u Šibeniku protječe u humanitarnom znaku budući da se za cijelo vrijeme čišćenja podmorja uz šibensku rivu na kopnu prikupljaju financijska sredstva za Udrugu osoba s intelektualnim poteškoćama Šibensko – kninske županije Kamenčići.

Društveno odgovorna akcija održava se već 11 godina, u partnerstvu s C.I.O.S. grupom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, National Geographic Hrvatska i AqUA – Adriatic Underwater Academy te ovog vikenda pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije i brojnim sponzorima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater