DUBROVNIK

Dubrovnik - 60 godina visokog obrazovanja pomoraca i 100 godina časopisa „Naše more“

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Proslava dvije važne obljetnice Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku - 60 godina visokog obrazovanja pomoraca i 100 godina časopisa „Naše more“, održana je u petak u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića.

Rektor dubrovačkog sveučilišta Nikša Burum izjavio je kako dvije obljetnice imaju velik značaj za dubrovačko sveučilište, inače jedno od najmlađih u Hrvatskoj.
 „Mi vučemo tu tradiciju visokog obrazovanja u pomorstvu već 60 godina. Tada su pomorci shvatili da je potrebno obrazovanje podići na višu razinu. Tada je pomorstvo iz vještine preraslo u znanstvenu disciplinu, što se sjajno vidi kroz velik broj znanstvenih radova te doktora znanosti na Pomorskom odjelu. Na koncu, potvrda kvalitete su naši 'alumni', koji rade na najboljim svjetskim kompanijama“, rekao je Burum.
 Pročelnik Pomorskog odjela Žarko Koboević naglasio je kako odjel danas ima kapacitet za obrazovanje suvremenih pomorskih časnika po strogim međunarodnim kriterijima.
„Imamo znanje, profesore i studente. Pomorska privreda se razvija, a naši pomorci donose ugled i Dubrovniku i Hrvatskoj. 'Alumni' dubrovačkog Pomorskog odjela nisu nezaposleni i lako nalaze posao. Potražnja za našim časničkih kadrom je velika i ne trebaju se brinuti za svoju budućnost“, istaknuo je Koboević.
 Glavni urednik časopisa „Naše more“ Srećko Krile rekao je kako je časopis kroz povijest mijenjao izdavače, ali i tematiku iz stručne u znanstvenu.
„Osnovne su odrednice interdisciplinarnost i međunarodna prepoznatljivost. Time se povećava i udio stranih autora, ali i auditorij. Radovi moraju biti sve kvalitetniji pa je ključna selekcija. U području transporta moramo pokušati biti u samom vrhu atraktivnosti za autore. Bilo bi dobro ako bismo uspjeli održati hrvatski jezik u časopisu“, rekao je Krile.
 U povodu obljetnice, odlukom Senata Sveučilišta u Dubrovnik priznanjima su za izniman osobni doprinos nagrađeni nastavnici Drago Vojvodić, Mateo Milković, Jadran Šundrica, Matko Bupić i Branka Milošević-Pujo.

 Za dugogodišnju uspješnu suradnju suradničke ustanove Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Zaklada pomorsko-trgovačke akademije „Ivo Račić“, Privredna banka Zagreb, Atlantska plovidba te Dubrovački peljari.
 Časopis „Naše more“ pokrenuli su 1919. godine ugledni dubrovački pomorci i brodari, ali se objavljuje tek dvije godine. Nastavak je uslijedio 1954. godine, tada na inicijativu Kluba pomoraca „Miho Pracat“, te već 66 godina izlazi u kontinuitetu. U počecima je bio stručni časopis, prateći sve promjene u životu Dubrovnika, koji je neraskidivo vezan za more, a početkom Domovinskog rata uređivanje i izdavanje preuzima Pomorski fakultet u Dubrovniku.

U prosincu 1996. izdavač postaje Veleučilište, a od 2003. do danas Sveučilište u Dubrovniku. Multidisciplinarni časopis iz područja tehničkih znanosti izlazi triput godišnje u nakladi od 300 primjeraka, na hrvatskom jeziku te u papirnatom i elektroničkom obliku.
 Prva javna pomorska škola u Dubrovniku otvorena je 1852. godine, a Viša pomorska škola s nautičkim odsjekom 1959.  dok je ekonomski odsjek bio otvoren od 1960. do 1966. godine. Na poticaj Atlantske plovidbe 1965. godine otvoren je brodostrojarski odsjek. Današnji slijednik je Sveučilište u Dubrovniku.

Diplomu u pomorskom visokom obrazovanju do danas su stekla 3273 studenta. Danas Pomorski odjel pohađa 319 studenata, predaje 22 nastavnika, od kojih je 11 doktora znanosti.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of