ZAGREB

Državno natjecanje učenika srednjih strukovnih škola od 10. do 12. svibnja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Učenici srednjih strukovnih škola pokazat će svoja znanja i vještine u 40 disciplina na državnom natjecanju Worldskills Croatia 2022., koje će se od 10. do 12. svibnja održati na Zagrebačkom velesajmu.

Državno natjecanje učenika srednjih strukovnih škola jedinstveno je mjesto za promociju strukovnog obrazovanja, a jedan od glavnih njegovih ciljeva je popularizacija strukovnog obrazovanja i poticanje učenika završnih razreda osnovnih škola na upis u strukovne škole, ističu iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO).

Natjecanja počinju u utorak, 10. svibnja, a proglašenje pobjednika i dodjela nagrada Faust Vrančić osvajačima prvih triju mjesta održat će se u četvrtak, 12. svibnja.

Više od 360 najboljih učenika strukovnih škola iz cijele Hrvatske natjecat će se u više od 40 disciplina - od tradicionalnih struka kao što su frizerstvo i kuharstvo, suvremenih poput administracije IT sustava i pomorske nautike, pa sve do interdisciplinarnih disciplina poput robotike.

Posjet natjecanju najavilo je više od 100 osnovnih škola, a posjetitelji će se se moći i sami okušati u svim disciplinama kroz aktivnost "Isprobaj svoju vještinu".

Natjecanje organizira ASOO, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja i niza partnera te uz financijsku podršku projekta Europskoga socijalnog fonda "Promocija učeničkih kompetencija i strukovnog obrazovanja kroz strukovna natjecanja i smotre".

Koncept natjecanja usklađen je sa standardima svjetskih i europskih natjecanja mladih u strukovnim vještinama (EuroSkills i WorldSkills) te sličnim događanjima u drugim zemljama.

Bez strukovnih vještina suvremeni svijet ne bi funkcionirao

Kako ističu organizatori, bez strukovnih vještina nema modernoga društva, a svijet i život kakav poznajemo bez njih ne bi funkcionirao.

Godine obilježene pandemijom covida 19 više nego ikad pokazale su važnost vještina koje su nam u teškim novim uvjetima osiguravale normalan život - hranu, virtualno okruženje za rad, medicinsku skrb, poštu, dostavu i drugo. "Ne vidimo uvijek posao koji ovi vješti stručnjaci rade, ali kad je cijeli svijet stao – oni su nastavili raditi", poručuju iz ASOO.

WorldSkills Croatia natjecanje služi i kao platforma za povezivanje s poslodavcima te ga je dosad podržalo više od 70 gospodarskih subjekata koji imaju priliku povezati se sa strukovnim školama, promovirati svoje proizvode i usluge te pronaći buduće zaposlenike.

"Sudjelovanjem u ovoj aktivnosti poslodavci iskazuju svoju društvenu odgovornost za razvoj obrazovnoga sustava, a sudjelovanje predstavnika gospodarstva jedan je od načina da se postigne dugoročni cilj - povećanje zapošljivosti učenika koji završavaju strukovne škole", ističu iz ASOO.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of