PLOČE

Dodjelom medalja završen 25. maraton lađa na Neretvi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dodjelom medalja trima najboljim posadama na 25. Maratonu lađa na Neretvi i štita kneza Domagoja u subotu navečer u Pločama završena je ta tradicionalna manifestacija.

Zlatne medalje članovima pobjedničke posade Zagreb predala je Melita Mulić, izaslanica i savjetnica za ljudska prava i civilno društvo predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je pokrovitelj te manifestacije.

Srebrne medalje drugoplasiranoj posadi  Stabline  predala je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede i izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, dok je trećeplasiranoj posadi Crni put iz Metkovića  brončane medalje predao gradonačelnik  Metkovića  Dalibor Milan.

Pobjedničkoj posadi također je pripao i prijelazni štit kneza Domagoja težak 37 kilograma, a sve tri prvoplasirane posade dobile su i mali štit kneza Domagoja u trajno vlasništvo.

Udruga lađara Neretve, koja je organizator ovog Maratona, izvijestila je kako je pobjedničkoj posadi Zagreb pripala i novčana nagrada od 20.000 kuna, dok je drugoplasiranoj posadi Stabline pripalo 12.000, a trećeplasiranoj posadi  Crni put 8.000 kuna.

Organizatori su posebnu plaketu dodijelili Zdeneku Bergeru zbog doprinosa u popularizaciji Maratona lađa Neretve u Češkoj. Kako je rečeno, dio neretvanskih lađara je, uz pomoć Bergera, boravio u Češkoj na rijeci Vltavi.

Jubilarni 25. maraton lađa Neretve održan je bez ograničavajućih mjera pandemije pa je mnoštvo gledatelja pratilo ovu manifestaciju. Prošlogodišnji Maraton lađa, zbog pandemijskih razloga, održan je bez publike.

Maraton lađa na Neretvi je amatersko sportsko natjecanje u tradicionalnim autohtonim neretvanskim lađama u kojima lađari preveslaju 22,5 kilometara od Metkovića do cilja u pločanskom zaljevu.

Posadu svake lađe čini po 10 veslača, bubnjar i parićar odnosno kormilar. Osim sportsko-natjecateljskog karaktera, Maraton lađa na Neretvi prometnuo se u jednu od najvažnijih turističkih manifestacija u južnom dijelu Hrvatske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini