traju pripreme

DOČEKA NA OTVORENOM NEMA, ALI U KAFIĆIMA IMA? Važno je držati distancu, izbjegavati tjelesni kontakt s ljudima s kojima se inače ne družimo

| Autor: Glas Istre
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin jutros je u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog o dočecima Nove godine u svjetlu epidemije koronavirusa naglasila kako građani moraju biti svjesni mogućnosti zaraze i na otvorenim prostorima, prenosi Index.hr

Gradovi diljem Hrvatske na različit način dočekuju 2022. godinu, a Rijeka je, primjerice, odlučila da neće biti tradicionalnog velikog dočeka.

"Naravno, to ne znači da ugostitelji u svojim prostorima neće organizirati svečane dočeke, odnosno proslave i zabave, i vjerujemo da će i bez ovog velikog i masovnog dočeka na Korzu biti dobre zabave", rekla je pomoćnica pročelnice Ureda Grada Rijeke Doris Šajn. Izrazila je nadu da će ugostitelji nastojati poštovati epidemiološke mjere.

"Sasvim sigurno će dio građana otići, primjerice, u Opatiju ili neke druge gradove koji su se odlučili imati doček. Možemo se samo nadati, iako ne znamo kakav je njihov epidemiološki okvir, da će se taj okvir poštovati i nastojati epidemiološka situacija držati pod kontrolom", rekla je Šajn.

U Osijeku - organizirani doček uz kontrolirane uvjete. Kako je objasnio zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin, na središnjem trgu bit će organiziran doček, ali njemu će moći nazočiti samo oni koji posjeduju covid-potvrdu. Trg će biti zatvoren, a 30 redara će provjeravati potvrde.

Očekivani broj posjetitelja je oko 1500, rekao je Vulin, dodavši da taj broj ovisno o okolnostima može biti veći ili manji.

Naveo je i da je epidemiološka situacija kod njih za sada stabilna te da stanje u KBC-u Osijek nije dramatično.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin rekla je da je najvažnije da se kod organizacije događanja, bilo na otvorenom, bilo na zatvorenom, primjenjuju mjere kako bi se smanjilo širenje virusa.

"Ova situacija s Osijekom, svakako je prednost okupljati se na otvorenom u odnosu na zatvoreni prostor, ali opet, moraju građani biti svjesni da se na otvorenom može zaraziti, pogotovo ako će se grliti, ljubiti... Na to moraju pripaziti", rekla je Pavić Šimetin.

Naglasila je važnost, i na otvorenom, držanja distance i izbjegavanja tjelesnog kontakta u odnosu na nepoznate ljude i ljude s kojima se inače ne družimo.

Predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja Žakline Troskot rekla je da interes za dočeke u ugostiteljskim objektima dosta manji nego inače.

"Nije to na nivou 2019. Plus svega toga, ljudi i ugostitelji se nisu organizirali jer je vrijeme kratkoročno produljeno, tako da... Znatno manje", rekla je.

Pavić Šimetin rekla je da je najvažnija mjera u ugostiteljskim objektima distanca, s obzirom na to da se maska ne može nositi dok se jede i pije. Distanca se prvenstveno postiže ograničenim brojem ljudi koji mogu ući i time da se može posluživati jelo i piće samo onima koji sjede, odnosno koji su na zauzetim mjestima dovoljno udaljeni jedni od drugih, dodala je.

"Ali naravno, da uvijek u ovoj pandemiji govorimo samo o smanjenju rizika, ali nikad to nije potpuna sigurnost", rekla je Pavić Šimetin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter