PRIJEDLOG HGK

DETALJI O MOGUĆEM SMANJENJU MJERA: Otvorile bi se sve trgovine, ali uz posebne uvjete. Svi kafići bi radili "s pulta"...

| Autor: Glas Istre

Hrvatska gospodarska komora (HGK) poslala je dopis premijeru Andreju Plenkoviću s njohovim idejama za popuštanje mjera koje su donijete zbog koronavirusa, piše Jutarnji list.

Koje će točno mjere biti olabavljene, na koji način i u kojem roku, trebalo bi biti poznato u četvrtak kad se održava sjednica Vlade. No, ovaj prijedlog HGK može poslužiti kao smjernica. Ono što je zanimljivo za Istru je da HGK predlaže da popuštanje mjera prvo krene u županijama koje imaju manje novih slučajeva oboljelih od koronavirusa, među koje svakako spada i Poluotok. 

Neke od zaniljivijih novosti u mjerama bile bi sljedeće:

- Trgovine bi radile do 20 sati, a ne do 17 kao do sada. Otvorile bi se sve trgovine (dakle ne samo one nužne), a primjenjivalo bi se ograničenje broja kupaca koji istovremeno smiju biti u trgovini (dakle, slično kao što je sada u trgovinama koje rade). Otvaranje bi bilo postupno; neke djelatnosti odmah, neke 4. svibnja, neke 11. svibnja... Starije osobe imale bi prednost pri kupovini u jutarnji satima. 

- Što prije bi se otvorili svi obrti, poput frizera i slično, uz obavezu korištenja maske i rukavica te pojačanu higijenu.

- Otvaranje kafića i restorana na način da bi radili oni koji imaju terase, ali uz razmak stolova. Onima koji nemaju terase omogućilo bi se posluživanje pića "za van". Konobar ne bi posluživao, već bi gost došao na pult, naručio i pokupio piće ili hranu. Konobari bi se obvezali na sve mjere zaštite (rukavice, maske) i redovitu dezinfekciju. Kafići i restorani radili bi ograničeno od 8 do 21 sat, bez žive glazbe, većih okupljanja i organiziranih privatnih zabava. S vremenom bi se omogućilo i posluživanje u zatvorenim prostorima, ovismo o epidemiološkoj situaciji. Na ulazu u objekt bila bi obavezna dezinfekcija ruku, dezinfekcija stola te pribora za jelo i piće nakon svake konzumacije, uz redovitu kontrolu temperature zaposlenika. 

- U sektoru turizma traži se prvo popuštanje mjera za nautički turizam, otvaranje manjih smještajnih objekata, otvaranje kampova - mobilnih kućica koje su autonomne i odvojene, a trebalo bi utvrditi i koridore za dolazak turista iz zemalja koje imaju slične epidemiološke rezultate. Otvorio bi se i obiteljski smještaj.

- U sektoru prometa traži se normalizacija stanja, od javnog gradskog, linijskog, do kamionskog i avioprijevoza.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater