ZAGREB

Demokrati: Hrvatsko predsjedanje EU nitko neće pamtiti niti po jednom potezu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Demokrati i Hrvatski laburisti poručili su u utorak kako je hrvatsko predsjedanje Vijećem EU bilo šest mjeseci propuštenih prilika i nitko neće pamtiti niti po jednom potezu naše predsjedanje EU.

Nezavisni kandidat na listi koalicije stranaka Demokrati i Hrvatski laburista Renato Petek rekao je, povodom zadnjeg dana predsjedanja Vijećem EU, da je Hrvatska imala sjajnu priliku za pozicioniranje unutar i izvan EU, ali su ju Andrej Plenković i ekipa nažalost propustili.

Dodao je da ni građanima naše zemlje nije jasno što se to događalo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

„Nažalost, premijer Plenković nije ponudio sadržaj koji bi pozitivno utjecao na naše živote. Posljednjih šest mjeseci jedino što je mogao pokazati EU liderima je njegov partner Bandić i kako u Zagrebu funkcionira korupcija. Zbog toga nismo trebali predsjedati Europskom unijom. Dovoljno im je bilo da googlaju Bandića i njegove krugove”, kazao je.

Dodao je kako je „šest mjeseci Europskom unijom predsjedala zemlja koja sama sebe traži“.

Smatra da je Hrvatska mogla učiniti puno za susjedne zemlje, mogli smo isplanirati i kvalitetno se pripremiti, a onda bi i sadržaj mogli ponuditi i riješiti određene probleme koji nas muče.

„Otvorena granica s BiH, problemi koji tište Crnu Goru i Albaniju u pristupnim pregovorima pa čak i Sjevernu Makedoniju, a i Srbiju – izostavljeni su. Moglo se učiniti puno više. Nažalost, ovo je šest mjeseci propuštenih prilika i nitko neće pamtiti niti po jednom potezu hrvatsko predsjedanje Vijećem Europe“ , ocijenio je.

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić smatra kako je naše predsjedanje EU jedno od najbesmislenijih, a tome nije uzrok korona kriza.

Naveo je i kako je manjak sadržaja, poput ovih praznih stolica, zoran primjer predsjedanja EU od strane Plenkovića i HDZ-a.

Drži kako diplomacija ne može biti svedena na jednog čovjeka i telefonske razgovore s Charlesom Michelom ili s Ursulom von der Leyen.

„Hrvatska se trebala pozicionirati na potpuno drugačiji način”, kazao je Mrsić.

Smatra da Hrvatska nema što raditi s velikima jer će nam veliki ostaviti samo mrvice. Ono što trebamo raditi je udružiti se s nama sličnim zemljama u EU i biti onda protuteža velikima posebno Parizu i Berlinu.

„Premijer Plenković očito to ne može jer mu je važnije da sjedi do nogu Merkelice i Macronu i da skuplja mrvice koje oni bacaju sa stola“, kazao je Mrsić.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater