ZAGREB

Dan obitelji - Hrvatska još uvijek bez novog Obiteljskog zakona

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo upozorila je u četvrtak, u povodu Međunarodnog dana obitelji, da Hrvatska još uvijek nema novi Obiteljski zakon, te da su nedorečene zakonske odredbe dovele do brojnih zloupotreba djece u doba pandemije koronavirusa.

Dvije i pol godine nakon što je povučen iz javne rasprave, još nije donesen Obiteljski zakon, a zbog zakonskih nedorečenosti zlonamjerni roditelji su u vrijeme pandemije dobili dodatni alat za manipulaciju djecom bez ikakvih sankcija, ističe udruga u priopćenju u povodu Međunarodnog dana obitelji, 15. svibnja.

Navode da svakodnevno dobivaju pozive za pomoć, uglavnom od očeva koji ne mogu viđati svoju djecu niti na temelju pravomoćne sudske odluke.

"Premalo se govori o djeci koja nezaštićena ostaju iza zatvorenih vrata s jednim roditeljem te im se brani ikakav kontakt sa drugim roditeljem i njegovom obitelji", upozorava udruga.

Očekuju donošenje suvremenog zakona, zasnovanog na znanstvenim i stručnim, a ne na svjetonazorskim temeljima, što je najčešći neslužbeni izgovor koji dobivaju od nadležnih tijela u obrazloženju zašto novi zakon nije već donesen.

Obitelj nije pitanje primitivnih patrijarhalnih svjetonazora, niti ograničavajućih religijskih svjetonazora, koji svojom nestručnošću proizvode ogromne štete, poručuje udruga.

Traže da novi Obiteljski zakon podrži pravo djece u Hrvatskoj na oba roditelja, kao što su to riješile brojne zemlje EU-a, te da se napokon počne primjenjivati Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava, koju je i Hrvatska potpisala.

Obiteljski zakon mora biti jasan i razumljiv, mora osigurati svakom djetetu neometan i podjednak pristup roditeljima, bez obzira žive li ili ne zajedno, te mora zaštiti djecu od manipulacije i otuđenja, poručuje udruga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini