NAJNOVIJEKULMINACIJA NEZADOVOLJSTVA

DAMIR GRÜNBAUM: Napuštam Živi zid. Borbu protiv mafije nastavit ću kao nezavisan političar!

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
(Milivoj MIJOŠEK)

Kap koja je prelila čašu je neviđeno ponašanje vodstva stranke koje je potpuno izgubilo dodir s realnošću, a time i povjerenje birača. Od stranke ću zatražiti da me izbrišu iz članstva i to je moja konačna odluka!, poručio je Grünbaum

Županijski vijećnik i vijećnik u Gradu Umagu Damir Grünbaum napustio je Živi zid, a danas će o tome službeno izvijestiti i predsjedništvo stranke. Njegovo nezadovoljstvo kulminiralo je nakon neviđenog debakla i podmetanja u Živom zidu koja su uslijedila u borbi za europski mandat. Ne skrivajući ogromno nezadovoljstvo i optužujući predsjedništvo za veleizdaju kako članova, tako i birača, Grünbaum je najavio da će političku borbu nastaviti kao nezavisan političar.

Ističe da će se i dalje zalagati za sve vrijednosti koje je unazad nekoliko godina glasno propagirao, a to su prije svega borba protiv korupcije, nepotizma, uhljebništva i duboko ukorijenjenog klijentelizma.

Da je sve nezadovoljniji, moglo se naslutiti već nakon europskih izbora kada je najavio moguće povlačenje iz politike, a zaboljelo ga je što birači i dalje nagrađuju političke opcije koje ih godinama odvode u propast.

Izgubljeno povjerenje

- Ostajem vijećnik u Županijskoj skupštini i umaškom Gradskom vijeću. No, kap koja je prelila čašu je neviđeno ponašanje vodstva stranke koje je potpuno izgubilo dodir s realnošću, a time i povjerenje birača. Svojim su potezima, podmetanjima i svađama sami sebe proglasili političkim marginalcima. Od stranke ću zatražiti da me izbrišu iz članstva i to je moja konačna odluka! Sada kao nezavisan, nastavit ću se boriti protiv mafije, što sam radio i kao član Živog zida. Moje se djelovanje i istupi neće promijeniti, jer izlaskom iz stranke moja politička načela ostaju ista. Ostajem dosljedan sebi i svojim biračima. Uvijek sam govorio da je stranka tek jedan okvir, a slika je ono što predstavlja nekakva načela i ideale. Nikad neću promijeniti svoje stavove i uvijek ću se boriti za građane, osobito za one obespravljene, kaže Grünbaum.

Nada se dobroj suradnji sa svojim sada već bivšim kolegama u Istri, podsjećajući da je Živi zid među prvima govorio o brojnim nezakonitostima u Uljaniku, Kaštijunu, Općini Ližnjan, Poreču, Rovinju…

- Bio sam uvijek u prvim redovima i izlazio s pravom istinom. Moja se načela nisu promijenila izlaskom iz Živog zida, a moja će borba uvijek biti na strani malog čovjeka. Teško mi je u srcu kad vidim sve te ljude koji su prevareni i koji su postali taoci uskih interesa pojedinaca u vodstvu stranke. Nikome se neću prikloniti, ni Pernaru, ni Sinčiću. Ne zanima me nitko od njih! Kompletno vodstvo je krivo za ovo što se dogodilo. Svojim su ponašanjem izdali načela za koja smo svi zajedno izgarali i zato će postati politički mrtvaci, jer su jedino to i zaslužili. Svoj ugled i život sam podredio Živom zidu i u cijelu sam tu priču ušao iskreno i bez ikakvih kalkulacija, kaže Grünbaum. Kazao je i da nezadovoljstvo tinja među živozidašima u Istri koji ne žele istupiti iz stranke, jer se nadaju da će se kroz stranku ipak lakše boriti protiv mafije u Istri koja se, tvrdi, razgranala u sve segmente društva.

- Jako mi je teško što se sve ovo desilo, jer svi smo vjerovali u tu ideju i ponajviše u ljude koji su vodili stranku. No, oni su nas preko noći izdali i ja im to ne mogu oprostiti. Tražio sam da Vladimira Palfi odstupi te da na vrijeme svima proradi savjest, da se dogovore u četiri zida. Nisu htjeli slušati i zato ne vidim što bih tamo više radio. Živi zid u Istri nije imao mrlje, mi smo najbolja županija po rezultatima i nevjerojatno mi je da svoje članove nisu poslušali. Postoji sumnja da je utjecaj "izvana" uništio stranku, rekao je Grünbaum, ne otkrivajući što pod time misli.

Naglašava da je ovo tužan kraj stranke koja je startala na aktivizmu. - Novac je uvijek bio u drugom planu i nikada do sada nije bilo egoizma. No, onda se sve u par dana urušilo poput kule od karata. Mogli su se suočiti s zmajevima, a nisu se mogli suočiti sami sa sobom, kaže Grünbaum za bivše vodstvo.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam