ZAGREB

Biskup Šaško protiv ukidanja mjere roditelj odgojitelj

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško usprotivio se u utorak ukidanju mjere roditelj odgojitelj ocijenivši da brojni problemi hrvatskog društva proizlaze iz nepoštivanja obitelji i "sebičnosti koje potječe još iz socijalizma".

Šaško je u Nadbiskupskome duhovnom stolu primio predstavnice korisnika prava na mjeru roditelj odgojitelj, koje su izrazile zabrinutost zbog namjere zagrebačke vlasti da im u velikoj mjeri smanji ili ukine postojeća prava, priopćeno je iz Zagrebačke nadbiskupije.

U razgovoru je istaknuto da bi takvi potezi zagrebačkih vlasti bili iznimno štetni i neshvatljivi, dokinula bi se stečena prava i stvorila pravna nesigurnost koja onemogućuje ozbiljno planiranje obitelji te ujedno jača ionako snažno nepovjerenje prema gradskim i državnim institucijama.

Ocijenjeno je kako je "vraćanja žena na tržište rada" političko zavaravanje u okolnostima u kojima se ne osiguravaju uvjeti za život i rast djece, te se dokida važna demografska mjera i nanosi velika šteta svim ranjivim kategorijama djece.

Biskup je ustvrdio da si društvo neosjetljivo prema djeci oduzima budućnost i "guši se u sebičnosti iz koje proizlaze raznovrsni sukobi". Još iz doba socijalizma provlači se pogrešan način shvaćanja i govora u kojemu se za majku koja se brine za djecu kaže da "ona nigdje ne radi", da "nema posla'", ustvrdio je.

Šaško je ocijenio da je Hrvatska suočena s nizom problema zbog nepoštivanja obitelji, a na sastanku je podsjećeno na stav biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine kako bi "bilo pogubno ako bi se radilo o odlukama s ideološkim predznakom".

Izražena je nada da će biti razmotrene sve okolnosti i dobrobiti koje donosi mjera roditelj odgojitelj. Dokidanje do sada stečenoga nanijelo bi nepravdu izravno uključenima, a proturječju je i sa smislom predbožićnoga vremena, tim više što i Zagreb ističe svoju privrženost Adventu, rečeno je na sastanku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of