ZAGREB

Beroš: Sudjelovanje u inicijativama je bitno da ne bi ostali bez cjepiva

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak kako je teško reći kada će biti gotovo cjepivo za koronavirus, ali da je sudjelovanje Hrvatske u globalnim inicijativama bitno kako ne bismo ostali bez cjepiva.

"Europska komisija i druge globalne inicijative rade svoje projekcije na osnovu optimističkih promišljanja, neki govore krajem ove godine, neki govore sredinom sljedeće, ja vam stvarno ne mogu reći osim što možemo konstatirati da su široki kapaciteti znanstvene zajednice angažirani za pronalazak cjepiva", kazao je Beroš uoči sjednice Vlade upitan kada će se u svijetu pojaviti cjepivo protiv koronavirusa.

Hrvatska je nedavno potpisala predugovor za milijun i pol doza cjepiva u sklopu inicijative Europske komisije, a Beroš je kazao kako se cijena tog cjepiva još ne zna, ali da ona nije niti važna. 

"Postoje nekakve cijene, ali one su isto vrlo informativne, u ovom trenutku vam ne mogu o tome govoriti, jer u konačnici, nije ni važno. Naći ćemo načina financirati ono što je hrvatskom narodu potrebno", poručio je. 

Istaknuo je i kako je bitno da Hrvatska sudjeluje u globalnim inicijativama poput ove, da nam se ne desi da "čekajući nešto ostanemo bez cjepiva". Ustvrdio je da će se Hrvatska pridružiti onim inicijativama za koje Vlada promišljanjem dođe da su utemeljene, ovim drugima možda i ne, ali da u njima moramo sudjelovati.

Beroš je komentirao kritike predsjednika Republike Zorana Milanovića na rad Nacionalnog stožera civilne zaštite te ustvrdio da Stožer radi dobar posao koji je utemeljen na zakonu.  

"Iz dana u dan (u Stožeru) bijemo tešku bitku, prvenstveno smo poklonili vjeru struci, a s obzirom na Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Zakon o sustavu civilne zaštite i Ustav, mišljenja sam da radimo dobar posao utemeljen na zakonu", poručio je ministar zdravstva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater