POTPISAN UGOVOR

BEROŠ: Rezervirali smo milijun i pol doza CJEPIVA PROTIV KORONAVIRUSA

| Autor: Glas Istre
Vili Beroš (Hina)

Vili Beroš (Hina)


Aplikacija “Stop COVID-19” od jučer je skinuta više od 15.000 puta, rekao je u Temi dana HRT-a ministar zdravstva Vili Beroš

Naglasio je da je riječ o procesu koji je u svome začetku i to je europska inicijativa. EK preporučuje, pojasnio je, da sve zemlje koriste istu aplikaciju budući da su na početku pandemije, zemlje EU-a svaka koristila svoju aplikaciju.

“Nitko ne može zamijeniti neposredan rad epidemiologa na terenu – njihove izvide, njihovo promišljanje i njihovu anamnezu. Međutim, ova aplikacija može pomoći u obavještavanju svih osoba koje su bile u kontaktu posljednjih 14 dana s pozitivnom osobom”, rekao je ministar, prenosi Novi list.

Aplikacija je, rekao je Beroš, dobrovoljna, anonimizirana, transparentna i privremena, a vidi ju kao sjajan primjer solidarnosti.

Određene farmaceutske kompanije ulaze u završnu fazu ispitivanja cjepiva i već su potpisale predugovore s nekim zemljama vezano uz buduću distribuciju tih lijekova. Na pitanje jesmo li i mi potpisali neki predugovor, Beroš je rekao da jesmo.

“Postoji nekoliko velikih inicijativa, za sada su dvije najveće, od kojih je jedna na europskom nivou koje s različitim proizvođačima cjepiva koji su u ovom trenutku otišli najdalje u njegovom ispitivanju, potpisuju predugovore.

Na europskom nivou, Hrvatska je potpisala jedan takav ugovor gdje smo rezervirali oko milijun i pol doza tog novog cjepiva. To sam potpisao prije dva dana”, rekao je.

Dodao je da postoji još jedna globalna inicijativa za koju još nismo sigurni trebamo li joj se priključiti, a i svi predugovori imaju financijske akontacije.

“Novci nisu problem kada se pojavi cjepivo koje je relevantno, a do tada imamo dosta vremena i ispitivanja”, rekao je Beroš.

Više pročitajte ovdje

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of