iznio nove informacije

MINISTAR BEROŠ: Postoji mogućnost novih žarišta usred ljeta. Želim biti funkcionalan ministar zdravstva i riješiti nagomilane probleme u ovom resoru

Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Ministar zdravstva Vili Berošu razgovoru za RTL Danas govorio je o serološkim testiranjima, novom valu epidemije te smanjenim plaćama nekih liječnika, piše Jutarnji list

U Hrvatskoj su ovaj tjedan započela serološka testiranja, a dosad je na obrađenih 200 uzoraka potvrđena pozitivnost na koronavirus od 2 posto.

- Ne mogu u ovom trenutku reći je li to dovoljno da nas sačuva od novog vala. S obzirom da je riječ o novoj bolesti ne zna se hoće li taj imunitet biti privremen ili trajan. Optimalno bi bilo da on bude trajan. Puno je otvorenih pitanja koji se odnose na drugi val. Uvijek nastojimo biti korak ispred virusa. To vrijedi i sada. Moramo biti ozbiljni, spremati se na najgore, a očekivati najbolje. Sukladno epidemiološkoj situaciji slijede ove mjere popuštanja, kaže Beroš.

Ministar upozorava da postoji opasnost od pojave novih žarišta usred ljeta.

- Važna je brzina naše reakcije i epidemiološke službe koja obuhvati taj incident i sve njegove kontakte i stavi ih pod nadzor. Na taj način se najbolje može spriječiti širenje bolesti kao što sam vidjeli na Braču. Radimo na protokolima kako rješavati takvu problematiku, kaže Beroš.

Smatra kako se nije prerano išlo u popuštanje mjera.

- Na račun ove epidemiološke situacije, koju mnogi u svijetu proglašavaju dobrom, išli smo u popuštanje. Nema bitnih pokazatelja da se nešto loše dešava, kaže Beroš.

Odbacuje kritike da su mjere ublažene radi nadolazećih parlamentarnih izbora.

- Apsolutno ne, one su posljedica dobre epidemiloške situacije i činjenice da ne možemo živjeti zatvoreni. Život nije stao. Morali smo ući u te mjere popuštanja. Da nema elemenata koji bi ukazivali drugačije, govori i činjenica da se od današnjih šest novooboljelih, troje vratilo s rada u Njemačkoj, a dvoje iz Švedske, dok je jedan obiteljski kontakt iz Osijeka. Epidemiološka situacije je mirna, daleko smo od slobodne transmisije virusa.

Bliže se parlamentarni izbori.

Na pitanje gdje sebe vidi dalje u politici, Beroš je rekao:

- Ja jesam član Vlade, kao takav sudjelujem u politici, ali moja je ideja biti funkcionalan ministar zdravstva i riješiti nagomilane probleme u ovom resoru. Mislim da zdravstvo nije privelo kraju svoju tranziciju. Moramo odgovoriti na brojne probleme, rekao je Beroš dodajući da nisu razgovarali o mogućnosti da bude nositelj neke izborne liste.

Proteklih dana liječnici se žale na manje plaće. Beroš kaže da je razgovarao s ravnateljima bolnica.

- Iz ministarstva je 2. travnja otišla jasna uputa koja se odnosi na sve aspekte plaćanja. Možda je geneza ovog problema što za tih dva tjedna koliko su zdravstveni djelatnici bili kod kuće nisu primali plaću kakva je prije bila, nego su primali prosjek tri zadnje mjesečne plaće. Ne mogu to komparirati s tjednima kada su radili. Najveći dio prigovora odnosi se na prekovremene, koji nisu mogli biti ni ostvareni dok su bili kod kuće. Ukoliko je to samo prijepor, onda neće biti problem. Svatko tko je radio, njegov rad će biti plaćen, kaže Beroš.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini