ZAGREB

Aladrović uručio 52 ugovora udrugama koje pružaju uslugu osobnih asistenata

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović uručio je u srijedu 52 ugovora, vrijednih 29,8 milijuna kuna, udrugama koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom na području Zagreba, zagrebačkog prstena i sjeverozapadne Hrvatske.

"Ovi ugovori su prvi od ukupno 135 ugovora koje ćemo potpisati s udrugama civilnog društva diljem Hrvatske. Na taj način ćemo financirati 79 programa usluga osobne asistencije, 29 programa usluge tumača, odnosno prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika, te 27 programa usluge videćeg pratitelja, što će poboljšati svakodnevni život naših brojnih sugrađana", rekao je Aladrović.

Problem percepcije osoba s invaliditetom možemo mijenjati svi zajedno konkretnim djelovanjem, osiguravanjem potrebnih socijalnih usluga, lakšim pristupom uslugama i ravnopravnijim uključivanjem u svijet rada i život zajednice, poručio je.

Donošenjem novog Zakona o socijalnoj skrbi proširen je krug osoba kojima se može priznati pravo na status njegovatelja i povećane su naknade u iznosu od 4500 kuna, kazao je i najavio daljnje povećanje zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz financiranje radionica i poticaje na tržištu rada.

"Pomaci su napravljeni, samo u ovoj godini za poticanje zapošljavanja je investiran 81 milijun kuna, uključeno je 1109 osoba s invaliditetom, što je gotovo 30 posto više nego 2020. godine", naglasio je Aladrović.

U ovoj godini Vlada će se fokusirati na dva nova zakona, Zakon o inkluzivnom dodatku i Zakon o osobnoj asistenciji, što je interes Hrvatske kao socijalne države.

Saborska zastupnica Ljubica Lukačić (HDZ) ustvrdila je kako je ova godina u znaku osoba s invaliditetom jer nikad u jednoj godini nisu donijeli toliko zakona koji idu u prilog osobama s invaliditetom.

Aladrović je komentirao najavu zagrebačkih vlasti da će produžiti radno vrijeme vrtića do 21 sat uz pomoć sredstava iz EU-ovih fondova rekavši da Vlada produženi boravak vrtića već financira kroz EU-ov Socijalni fond u nizu lokalnih sredina.

Podržavamo tu odluku. S obzirom na to da su vrtići u nadležnosti lokalnih tijela, očekujemo od Grada Zagreba da se više i kvalitetnije aktivira, kazao je Aladrović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini