ZAGREB

Aladrović predao Državne nagrade najboljim volonterima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U povodu sutrašnjeg Međunarodnog dana volontera, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u petak je predao Državne nagrade najboljim volonterima, a dobitnici su Ana Lešina, Asja Brusić te Udruga za podršku žrtvama i svjedocima.

"Svi nominirani i dobitnici ovogodišnjih nagrada mogu zaista biti iznimno ponosni na sebe. U nesigurnim i izazovnim vremenima, s kakvim nas je pandemija suočila, većina ljudi se okreće brizi za sebe same i svoje najbliže - to je prirodno i ljudski. No, volonteri to uspijevaju nadići te pokazuju nevjerojatnu humanost i požrtvovnost u najtežim vremenima. Veliko im hvala na tome", istaknuo je Aladrović na svečanoj sjednici Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva.

Državne nagrade za volontiranje su najviše priznanje za doprinos promociji i razvoju volonterstva koje se dodjeljuju od 2007. godine. 

Ovogodišnji dobitnici su: Ana Lešina iz Splita u kategoriji volontera, koju je nominirala Udruga roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s teškoćama u razvoju Anđeli; Asja Brusić iz Rijeke u kategoriji koordinatora volontera, koju je predložio TD Rijeka; Udruga za podršku žrtvama i svjedocima iz Vukovara u kategoriji organizatora volontiranja.

Više od 1500 organizatora dostavilo je izvješća o organiziranom volontiranju za prethodnu godinu, u kojem je sudjelovalo više od 64.000 volontera, koji su izdvojili 3.043.954 sati da bi nekome pomogli. 

Vrijednost takvog društvenog angažmana je neprocjenjiva, no ako pokušamo izraziti njihov doprinos u novcu, dolazi se do podatka da su volonteri u Hrvatskoj samo prošle godine darovali najmanje 100.500.000 kuna, istaknuo je ministar.

S ciljem promocije i podizanja svijesti o važnosti volontiranja, Ministarstvo od 2009. godine sufinancira rad volonterskih centara kroz natječaje za projekte i programe udruga. Ove godine sufinanciran je rad četiri regionalna i 28 lokalnih volonterskih centara diljem Hrvatske, kao i jedne mrežne organizacije volonterskih centara u ukupnom iznosu od 3.600.000 kuna.

Za razdoblje 2021.-2022. proveden je natječaj te je donesena odluka o raspodjeli sredstava u iznosu od 3.570.000 kuna temeljem koje će se idući tjedan potpisati ugovori o dvogodišnjem financiranju za ukupno 32 organizacije koje provode program volonterskih centara. 

Nastavlja se i podrška akcija udruga poput manifestacije "Hrvatska volontira" i "72 sata bez kompromisa", a koje u kratkom vremenu okupe veliki broj volontera diljem Hrvatske i šalju snažnu poruku o značaju volonterskog rada.

U predstojećem razdoblju Ministarstvo planira donošenje i provedbu Nacionalnog programa za razvoj volonterstva za razdoblje 2021.-2025., izmjene Zakona o volonterstvu i pripadajućih podzakonskih propisa, ali i iznalaženje dodatnih načina financiranja volonterskih programa, najavljeno je iz Ministarstva  rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum