ZAGREB

Aktivisti Greenpeacea u Zagrebu zasadili drvored

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Aktivisti Greenpeacea u petak su, u suradnji s inicijativom 1POSTOZAGRAD, zasadili drvored s 10 stabala medvjeđe lijeske u Martićevoj ulici u Zagrebu čime žele potaknuti lokalnu samoupravu na masovniju sadnju stabala te ukazati na važnost zelenih površina. 

Na sadnju su donijeli i trometarski rekvizit drveća s porukom “TRI, ČETIRI, SADI” čime se Greenpeace uključio u Tjedan kolektivne sadnje stabala ali i ukazao na važnost zelenih površina.

Predstavljena je i nova Greenpeaceova kampanja #ZazeleniGrad kojoj su u fokusu upravo zelene površine kao i podrška građanskim inicijativama koje se bore za očuvanje postojećih i stvaranje novih, kao što to čini 1POSTOZAGRAD.

"Našim gradovima, pa tako i Zagrebu nedostaje zelenila. Posebno je to došlo do izražaja u sadašnjim uvjetima u kojima imamo pojačanu potrebu za boravkom na otvorenom i u prirodi. Želimo potaknuti snažniji razvoj takozvane zelene infrastrukture koja doprinosi bioraznolikosti, smanjuje utjecaj toplinskih otoka, osigurava hlad, smanjuje stres i općenito doprinosi boljem psihofizičkom stanju kod ljudi", izjavio je voditelj kampanje #ZazeleniGrad Ivan Gregov.

Istaknuo je kako su predstojeći lokalni izbori prilika da se tema zelenih površina u gradovima nametne kao prioritet, bez obzira na to koja će opcija doći u priliku da o tome odlučuje. "Zagrebu je potrebno više zelenih površina, a manje betonizacije", poručio je Gregov.

"Narednih mjeseci Greenpeace će pojačano ukazivati na ovu potrebu i isticati temu zelenila, kako ovakvim akcijama, tako i kroz doprinos javnim i stručnim raspravama o viziji zelenog Zagreba za budućnost", najavljuju iz Greenpeacea. 

Voditelj i osnivač 1POSTOZAGRAD Saša Šimpraga kaže da njihova inicijativa na ovoj lokaciji u Martićevoj ulici zagovara drvored već nekoliko godina, ali nažalost, tijela lokalne samouprave nisu se u dovoljnoj mjeri angažirala kako bi došlo ranije do sadnje.

"Taj nedostatak sada je ispravljen budući da je Greenpeace prepoznao naša nastojanja i osigurao stabla. Problem je kada javna uprava desetljećima ne sadi tamo gdje su stabla i urbanistički predviđena, a još je veći problem kada ne shvaćaju ozbiljno građanske inicijative koje to nastoje ispraviti. Vrijedi još jednom istaknuti da stabla direktno doprinose suzbijanju zagađenja. Ona nisu rješenje, ali jesu važan dio rješenja", poručio je Šimpraga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of