KORAK NAPRIJED, DVA NAZAD

67 JE PREVIŠE! Daus, Grbin i Hrelja: To je kapitulacija i predizborna taktika Kliman i Radin: Mudra odluka i sloboda izbora

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ

Najava prihvaćanja zahtjeva sindikalne inicijative "67 je previše" vjerojatno je jedina u mandatu sadašnjeg saborskog saziva s kojom su suglasni svi istarski zastupnici. Za neke je ona kapitulacija, za druge pobjeda Plenkovićeve vlade

 

Najava premijera Andreja Plenkovića kako Vlada prihvaća sve zahtjeve koje su sindikalne središnjice postavile u svom prijedlogu za raspisivanje nacionalnog referenduma iznenadila je najširu javnost. Iako se još prije nekoliko dana očekivalo kako će Hrvatski sabor zahtjev za referendum, kojeg je potpisalo više od 700 tisuća građana, poslati na ocjenu ustavnosti u Ustavni sud, očito je da je približavanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora potaknulo dramatičnu promjenu u razmišljanju vladajuće koalicije i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. 

Promjena

Istarski saborski zastupnici – koji će ako se te najave ostvare uskoro sudjelovati u parlamentarnom izjašnjavanju o promjeni niza zakona kojima će se izmijeniti postojeća mirovinska reforma – na različite su načine komentirati najavu hrvatskog premijera.

HDZ-ov zastupnik Anton Kliman samo je kratko poručio - "mudra odluka".

Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine i potpredsjednik Hrvatskog sabora, kaže kako je "potpuno suglasan" s prijedlogom premijera.

"Treba radnim ljudima dati slobodu izbora, posebno zbog toga što različiti poslovi vrlo različito utječu na sposobnost njihovog obavljanja", smatra zastupnik Radin.

SDP-ov Peđa Grbin cijelu situaciju povezuju sa skorašnjim izborima.

"Idu izbori za predsjednika Republike i HDZ već tim povodom razmišlja kako lošu situaciju pretvoriti u malo manje lošu. Ovdje se radi o kapitulaciji Vlade pred sindikalnim zahtjevima – i srećom o kapitulaciji koja je dobra za hrvatske građane".

Ipak, istarski SDP-ovac ne zaboravlja na događaje koji su prethodili popuštanju Vlade pred referendumskom inicijativom.

"Otvara se jedno važno pitanje – što je s onih 45 milijardi kuna koliko je potrebno za ostvarenje tih zahtjeva. Vlada je za promociju te informacije – kako bi sindikalni zahtjevi koštali 45 milijardi kuna – potrošila milijune kuna. Jesu li lagali u toj kampanji ili lažu sada kada kažu da je to OK. Jedno i drugo ne može biti istina", kaže Peđa Grbin.

"Također, mnogi dužnosnici HDZ-a mjesecima su govorili kako se radi o referendumu koji je protivan Ustavu Republike Hrvatske, a odjednom kažu da je sve u redu ako to predlaže Vlada. Radi se o kontradiktornoj politici koja pokazuje da kod vladajućih politike, strategije i dugoročnog razmišljanja nema". Grbin izražava i dozu skepse oko cijelog tog političkog manevra.

"S obzirom da se radi tek o najavi – znamo kako je na primjer završila premijerova najava o renacionalizaciji Ine – dok ne vidimo odluku crno na bijelo, ne vjerujemo. Odbor za Ustav i poslovnik postavio je rok od šezdeset dana za to, predsjednik Ustavnog suda izjavio je kako će to nadzirati i Vlada će morati postupati iznimno žurno ako želi pokazati da misli ozbiljno", objašnjava Grbin.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja također povezuje potez Vlade s nadolazećim izborima.

"Vlada je izračunala da s takvim teretom na leđima ne može ići u predsjedničke izbore te na predsjedanje Europskom unijom. A ni na naredne parlamentarne izbore. Sada su dobili relativni mir sa sindikatima sve dok ne prođu slijedeći izbori za Hrvatski sabor", objašnjava Hrelja. 

Probni baloni

"Ovim korakom unazad odnosno sprječavanjem veće političke štete omogućuju sebi da kad god im bude volja ponovno pokrenu promjene u mirovinskom sustavu. To se nazire kroz tlapnje o radu do 68 godine – do sada je bilo do 67 – i to sve skupa nema veze s logikom i tržišnim natjecanjem. Ali, ima veze s nametanjem novih obaveza poslodavcima. To su probni baloni i signal da nisu odustali nego da su se taktički povukli. Pritisak bi mogla raditi i Europska komisija", kaže Silvano Hrelja.

"Pretpostavljam da to parlamentarnih izbora neće ništa poduzimati, iako teoretska mogućnost postoji. Da se održi referendum, godinu dana ne bi bilo promjena. No, sada će se dugo polemizirati o tom problemu, tvrdi Hrelja.

IDS-ov zastupnik Emil Daus iznio je stajalište svoje stranke o "kapitulaciji Vlade".

"IDS se od samog početka protivio HDZ-ovoj reformi mirovinskog sustava, što se danas pokazalo i ispravnim. Drago nam je što je Vlada uvažila potpise 740 tisuća građana i odustala od namjere da građani Republike Hrvatske u zasluženu mirovinu odu sa 67 godina. Međutim, ova kapitulacija Vlade, još je jednom pokazala kako Vlada nema jasnu viziju, kao ni strateško promišljanje već sve radi po principu "ako prođe, prođe", poručio je Daus.

Najava prihvaćanja zahtjeva sindikalne inicijative "67 je previše" vjerojatno je jedina u mandatu sadašnjeg saborskog saziva s kojom su suglasni svi istarski zastupnici. Za neke je ona kapitulacija, za druge pobjeda Plenkovićeve vlade – ali je ipak podržavaju.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater