Antun Vrakić iz Hrvatske poljoprivredne komore upozorio je da Hrvatska ima oko 660 tisuća hektara obradivih površina koje obrađuju obiteljska gospodarstva.
(Snimio Ivica Galovic/PIXSELL)
U Osijeku je održan okrugli stol "Tko hrani hrvatsku vojsku?", u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore. Cilj je istaknuti važnost domaće proizvodnje hrane i nužnost da hrvatski vojnici i ročnici jedu domaće, a ne uvozne proizvode.
Antun Vrakić iz Hrvatske poljoprivredne komore upozorio je da Hrvatska ima oko 660 tisuća hektara obradivih površina koje obrađuju obiteljska gospodarstva.
"Fleksibilna su i mogu brzo odgovoriti na izazove. No moramo imati točne podatke tko što i koliko proizvodi u svakoj županiji", kazao je Vrakić.
Petar Pranjić, predsjednik Odbora za ratarstvo HPK, smatra da je ključ u organizaciji.
"Muku mučimo s preradbom, mlinovima, farmama, silosima. Samo tri mlina u Hrvatskoj danas rade. Učinimo prvi korak – dajmo resurse u besplatnu koncesiju na 10 godina i vratimo ih u funkciju", poručio je Pranjić.
Sudionici okruglog stola upozorili su da naši vojnici danas jedu grah iz Kine, luk iz Brazila i mrkvu iz Nizozemske. Kažu – to se mora promijeniti. No, kako ističu, zasad domaća proizvodnja može pokriti potrebe vojske samo za jabukama i mandarinama, prenosi HRT.
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak iznio je podatak da smo u proizvodnji sirovina blizu samodostatnosti – pokrivenost uvozom i izvozom je 101 %. No u preradi, pokrivenost pada ispod 50 %.
"Tu je ključ. Moramo zadržati sirovinu u Hrvatskoj", poručio je Majdak.
Mato Brlošić iz HPK dodao je da se hrana može brzo preusmjeriti kao i druge industrije u ratnim uvjetima.
"Imamo resurse, imamo zemlju, sad treba ulagati u preradu. Nahranimo vojsku, djecu u vrtićima, domovima i naše građane, rekao je Brlošić.
Majdak je dodao kako Hrvatska uvozi poboljšivače pšenice, dok durum pšenicu proizvodi na svega 1000 hektara – polovicu oko Siska. Slavonija i Baranja, smatra, imaju potencijal nositi tu proizvodnju i ulagati u mlinove.
Vrakić je upozorio da iako Hrvatska ima 200 % dostatnosti pšenice, domaćih proizvoda na policama je samo 40 %.
"To se mora promijeniti. Gašenje proizvodnje povrća i uvoz onoga što imamo dovoljno je nedopustivo. upozorio je.
Voćar i ratar Stjepan Zorić ističe da smo nekad proizvodili 300 % jabuka više nego što je bilo potrebno, a sad smo pali ispod samodostatnosti.
"Kako da promijenim kulturu sjetve ako nitko ne kupuje moj proizvod? Kad počnu kupovati – ja ću iduće godine udvostručiti proizvodnju", poručio je Zorić.