poljoprivredna komora

Tko hrani hrvatsku vojsku? Samodostatnost je daleko

| Autor: Glas Istre
(Snimio Ivica Galovic/PIXSELL)

(Snimio Ivica Galovic/PIXSELL)


U Osijeku je održan okrugli stol "Tko hrani hrvatsku vojsku?", u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore. Cilj je istaknuti važnost domaće proizvodnje hrane i nužnost da hrvatski vojnici i ročnici jedu domaće, a ne uvozne proizvode.

Antun Vrakić iz Hrvatske poljoprivredne komore upozorio je da Hrvatska ima oko 660 tisuća hektara obradivih površina koje obrađuju obiteljska gospodarstva.

"Fleksibilna su i mogu brzo odgovoriti na izazove. No moramo imati točne podatke tko što i koliko proizvodi u svakoj županiji", kazao je Vrakić.

Petar Pranjić, predsjednik Odbora za ratarstvo HPK, smatra da je ključ u organizaciji.

"Muku mučimo s preradbom, mlinovima, farmama, silosima. Samo tri mlina u Hrvatskoj danas rade. Učinimo prvi korak – dajmo resurse u besplatnu koncesiju na 10 godina i vratimo ih u funkciju", poručio je Pranjić.

Sudionici okruglog stola upozorili su da naši vojnici danas jedu grah iz Kine, luk iz Brazila i mrkvu iz Nizozemske. Kažu – to se mora promijeniti. No, kako ističu, zasad domaća proizvodnja može pokriti potrebe vojske samo za jabukama i mandarinama, prenosi HRT.

Poljoprivredna strategija i prerada ključne za samodostatnost

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak iznio je podatak da smo u proizvodnji sirovina blizu samodostatnosti – pokrivenost uvozom i izvozom je 101 %. No u preradi, pokrivenost pada ispod 50 %.

"Tu je ključ. Moramo zadržati sirovinu u Hrvatskoj", poručio je Majdak.

Mato Brlošić iz HPK dodao je da se hrana može brzo preusmjeriti kao i druge industrije u ratnim uvjetima.

"Imamo resurse, imamo zemlju, sad treba ulagati u preradu. Nahranimo vojsku, djecu u vrtićima, domovima i naše građane, rekao je Brlošić.

Majdak je dodao kako Hrvatska uvozi poboljšivače pšenice, dok durum pšenicu proizvodi na svega 1000 hektara – polovicu oko Siska. Slavonija i Baranja, smatra, imaju potencijal nositi tu proizvodnju i ulagati u mlinove.

"Imamo pšenicu, ali na policama nema naših proizvoda"

Vrakić je upozorio da iako Hrvatska ima 200 % dostatnosti pšenice, domaćih proizvoda na policama je samo 40 %.

"To se mora promijeniti. Gašenje proizvodnje povrća i uvoz onoga što imamo dovoljno je nedopustivo. upozorio je.

Voćar i ratar Stjepan Zorić ističe da smo nekad proizvodili 300 % jabuka više nego što je bilo potrebno, a sad smo pali ispod samodostatnosti.

"Kako da promijenim kulturu sjetve ako nitko ne kupuje moj proizvod? Kad počnu kupovati – ja ću iduće godine udvostručiti proizvodnju", poručio je Zorić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter