PRITISAK ILI?

Što se krije iza naprasnog odlaska šefa jedne od najvećih hrvatskih bolnica?

| Autor: Ljerka Bratonja Martinović
Vili Beroš i Julije Meštrović (Snimio: Milan Šabić/Pixsell)

Vili Beroš i Julije Meštrović (Snimio: Milan Šabić/Pixsell)


Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split, dao je ostavku na to mjesto te za mjesec dana odlazi u mirovinu. Dopisom Upravnom vijeću KBC-a zatražio je razrješenje s 10. srpnja, dvije godine prije isteka redovitog mandata.

Meštrovićev se odlazak tumači neslaganjem s nekim potezima ministra Beroša preko Upravnog vijeća koje je postavio. Sam je ministar pak poručio da je od ravnatelja KBC-a Split, kao i od svih drugih ravnatelja KBC-a u Hrvatskoj kao nositelja javnog zdravstvenog sustava, tražio funkcionalnost bolnice te optimalno korištenje svih resursa na korist i dobrobit hrvatskih pacijenata.

– Ni više ni manje nego prema svima jednako. Žao mi je ako je to shvaćeno kao pritisak, ali odgovornost za funkcioniranje javnog zdravstva je na svima nama, svakog na svojoj razini odgovornosti, komentirao je Beroš.

Upravno vijeće poštuje želju prof. Meštrovića te mu zahvaljuje za sav dosadašnji rad i vođenje druge najveće bolnice u Hrvatskoj. Zajedno smo prolazili kroz sva iskušenja, posebno tijekom epidemije COVID-19, i sve vrijeme je ravnatelj imao potporu Upravnog vijeća u cilju što veće učinkovitosti KBC-a Split, poručio je ministar.

– Vjerujem da je obavljanje odgovorne funkcije ravnatelja KBC-a Split, koji skrbi o velikom broju pacijenata sa širokog područja Dalmacije i otoka, od prof. Meštrovića zahtijevalo ogromnu energiju i da je možda došlo do zamora i zasićenja, ali treba istaknuti da smo sva pitanja zajednički rješavali, svatko u okvirima svojih nadležnosti i odgovornosti.

Prof. Meštroviću mogu samo poželjeti da ga u mirovini prati dobro zdravlje i da ćemo sa zahvalnošću gledati na vrijeme njegovog mandata na čelu KBC-a Split, zaključio je Beroš.

Meštrovića je, po svemu sudeći, smetalo što je ministar Beroš pokušao utjecati na rad Povjerenstva za unutarnji nadzor te na određene kadrovske odluke. Odlasku je donekle kumovala i činjenica da je Meštrović uspio osigurati dovršetak značajnih projekata poput objedinjenog hitnog bolničkog prijema, helidroma, odjela fizikalne terapije i kirurškog bloka u Križinama. Razloge odlaska pokušali smo doznati od samog Meštrovića, ali on danas nije odgovarao na telefonske pozive.

Njegova ostavka je za mnoge potpuno iznenađenje. Meštrović je bio omiljeni ravnatelj KBC-a Split, koji je, kako se moglo čuti u kuloarima, dulje vremena bio u nemilosti ministra Beroša kao jedan od rijetkih nestranačkih ravnatelja. Meštrović je već jednom nudio ostavku na početku pandemije koronavirusa, zbog dva slučaja zamjene identiteta pacijenata u 2020. godini.

Jedan se dogodio početkom travnja 2020. kad su u bolnici hospitalizirane dvije starije korisnice domova za starije, a punih mjesec dana kasnije otkriveno je da im je pri dolasku zamijenjen identitet.

Pogreška se otkrila nakon što je pacijentica iz doma u Dicmu vraćena u dom u Seget Vranjici. Prava pacijentica iz doma u Seget Vranjici preminula je 16. travnja i bila je pokopana pod imenom još uvijek žive pacijentice iz doma u Dicmu.

Druga se zamjena identiteta dogodila u svibnju iste godine, kad je u Dom za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici vraćen pacijent inficiran koronavirusom, a u bolnici ostavljena zdrava osoba. Meštrović je zbog svega ponudio svoju ostavku, ali ga je tadašnje Upravno vijeće jednoglasno podržalo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter