25. ROĐENDAN

Zelena rođendanska proslava na Učki. Stotine uživale u ljepotama parka prirode u kojem "vile plešu"

| Autor: Aleksandra Kućel Ilić
(Snimio: Sergej Drechsler)

(Snimio: Sergej Drechsler)


Uz sadržaje za posjetitelje svih dobnih uzrasta, Park prirode Učka proslavio je 25. rođendan.

Provesti jednu prekrasnu subotu na Poklonu gdje je upriličena "zelena rođendanska proslava" odlučilo je najviše posjetitelja s područja Primorsko-goranske i Istarske županije, a izbor aktivnosti je bio za svaku pohvalu, s obzirom na to da se ujedno obilježila i treća godišnjica od otvorenja Centra za posjetitelje Poklon.

Zanimljiv interpretacijski postav u Centru na Poklonu se moglo posjetiti uz 50 posto niže cijene, pa je i odaziv publike bio vrlo velik.

Dragulj iz susjedstva

– Impresioniran sam nakon posjeta interpretacijskom centru koji na pristupačan i moderan način otkriva mnoge tajne Učke. Sve je vrlo edukativno, preporučio bih svima da dođu na Poklon, neće otići razočarani, rekao je Duško Serdar iz Opatije kojemu je ovo bio prvi posjet multimedijalnoj zbirci na temu "kraljice Istre i Kvarnera" – Učke.

Da još uvijek, premda žive blizu, u podnožju Učke, mnogi građani nisu obišli "visitor centar" na Poklonu, a pogotovo muzej, posvjedočio je još jedan Opatijac kojemu je obilazak također bio premijerni.

– Prvi sam put ovdje premda sam u protekle tri godine dolazio više puta na Poklon, ali ne i u sam multimedijalni centar. Muzej je fascinantan i doživljaj je nadmašio moja očekivanja. Postav je zanimljiv, moja preporuka svima je da ga dođu pogledati, a mogao bi se svidjeti i turistima jer se ovdje pruža prilika da učkarski masiv dožive na jedan poseban način – rekao je Egidio Zović iz Opatije.

Rođendanska subota na Poklonu započela je uz predstavu za djecu, bila je to "Pčelica Maja", u izvedbi pulskog Teatra Naranča, a nastavila se uz šetnju novom edukativnom Stazom vila Učkarica. To je kratka poučna staza namijenjena djeci koja prolazeći šumama Ćićarije mogu naučiti razlikovati vrste stabala koja ovdje rastu, upoznati zaštićene životinjske vrste u šumi i u vodi, ali i malo "pošpijat" u staru dobru učkarsku tradiciju vjerovanja u neka fantastična bića… Tamo gdje vile plešu…

– Predstava je bila odlična, a pogledali smo je već drugi put. Sada jedva čekamo da svi zajedno krenemo na Stazu vila Učkarica, djeca se jako vesele. Sviđa nam se što ćemo imati i stručnog vodiča po stazi. Na Učku inače baš i ne dolazimo prečesto, a staze su vrlo lijepe, baš kao i priroda, pa nam današnji posjet može biti motiv da kada je vikendom lijepo vrijeme malo češće dođemo na izlet, rekla je Martina Voštić iz Matulja.

Motivacija za češće dolaske – Martina Voštić iz Matulja

Da je provesti subotu u prirodi uz sadržaje koji su zanimljivi cijeloj obitelji odlična ideja, potvrdio je još jedan stanovnik Matulja, Mato Prskalo.

– Došao sam sa suprugom koja čeka bebu i djetetom, a predstava "Pčelica Maja" bila je odlična i zanimljiva ne samo djeci već i nama odraslima. Nažalost, ne dolazimo često na Učku zbog mog posla, jer nisam često kod kuće, no žena dolazi češće, ide se ovdje i organizirano s vrtićem. Pohvalio bih organizaciju ove manifestacije uz želju da ih bude i više te da češće možemo provesti ovako lijep dan u prirodi, istaknuo je Prskalo.

Da je više ovakvih događanja – Mato Prskalo

Održane su još i radionice za djecu te predavanje ‘’Što mi radimo? – 25 godina upravljanja zaštićenim područjem", tijekom kojega su posjetitelji mogli dobiti bolji uvid u rad Javne ustanove Parka prirode Učka, u njezine osnovne zadaće i djelatnosti te saznati što zapravo znači zaštita prirode i kako se ona provodi.

Finalni dio rođendana bio je baš kao šlag na torti, uz jazz koncert Elvisa Stanića & French Touch Trija na terasi Planinskog bara, koji se nalazi u sklopu CZP-a Poklon.

Učka spaja ljude

– Park prirode Učka proglašen je 1999. godine, tako da danas slavimo 25. rođendan. Javna ustanova započela je s radom nešto kasnije, 2001. godine, a zbog svega vrijednoga, od prirodne baštine, do kulturne i povijesne baštine, ovo područje je opravdano proglašeno Parkom prirode. Izrazito je vrijedan, jer na relativno malenome području postoji vrlo velik broj biljnih vrsta, njih više od 1.300, zatim 170 gnijezdećih ptica, 260 leptira te 27 vodozemaca i mnogih drugih životinjskih vrsta. Tu su i velike zvijeri poput medvjeda, vuka, risa…

Svi oni ovdje obitavaju, a park ima i nezaboravnu kulturnu i povijesnu baštinu. Treba reći da je uz klimatske uvjete koji su bili povoljni za razvoj bioraznolikosti, svoj utjecaj imao i čovjek koji je ovdje živio i radio kroz povijest i dao doprinos mozaičnosti terena i bogtstvu prirode.

Broj stanovnika u naseljima Vela Učka i Mala Učka varira, no može se reći da ovdje živi desetak obitelji stalno, plus vikendaši koji dolaze povremeno, kazao je Žarko Erceg, v. d. ravnatelja JU-a Park prirode Učka gdje se okupilo više stotina odlično raspoloženih posjetitelja.

Žarko Erceg

Po njegovim riječima, učkarski muzej otvoren 2021. godine postaje sve popularniji i svake godine posjeti ga za 20 posto više posjetitelja, među kojima je i puno turista.

– Učka oduvijek povezuje Istru i Kvarner, to je planina koja nam je svima u srcu, planina koja spaja ljude i koju želimo sačuvati za sve generacije koje u njoj još trebaju uživati. Zato je važno razvijati ekološku svijest i ljubav prema prirodi od najmlađih dana, naglasio je Erceg i zaključio da su se na Poklonu ljudi oduvijek rado družili i provodili slobodno vrijeme, a sada mogu uživati i u dodatnim sadržajima u Centru za posjetitelje.

Uz sve ostale pogodnosti, ovaj je Centar i odličan primjer arhitekture koja je poštivala planinski stil, pa je struka iskoristila dio starih zidova povijesnog peradarnika koji se tu ranije nalazio te je kombinacijom kamena i drveta izgrađen prikladan i funkcionalan objekt koji se odlično uklopio u učkarsku priču.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter