(NE)RADNO

Provjerili smo kako će na dan parlamentarnih izbora raditi dućani, trgovački centri, ljekarne…

| Autor: Dražen Katalinić
(Snimila Ana Križanec)

(Snimila Ana Križanec)


Dan održavanja parlamentarnih izbora, srijeda 17. travnja, je neradni dan, a gotovo svi trgovački lanci kao i trgovački centri u srijedu će raditi, od ljekarni će raditi samo dežurne ljekarne, dok banke neće izvršavati naloge za plaćanja, odnosno prebacit će ih na dan poslije, osim internih plaćanja na račune unutar banke. Neće raditi ni većina poštanskih ureda.

Konzumove prodavaonice radit će prema posebnom radnom vremenu, a usluge dostave i drive-ina bit će dostupne toga dana do 15 sati. Sve trgovine Studenca radit će po redovnom rasporedu, a trgovine Spara i Interspara radit će po nedjeljnom radnom vremenu kao i prodavaonice Kauflanda. Lidlove trgovine radit će prema izmijenjenom radnom vremenu. Na dan parlamentarnih izbora trgovine KTC-a neće raditi kao ni prodajni centri Pevexa.

Plaćanja računa

Hrvatska udruga banaka (HUB) izvijestila je da banke za vrijeme održavanja parlamentarnih izbora u Hrvatskoj u srijedu, 17. travnja, neće raditi te pozvala klijente koji imaju ugovorena izravna terećenja da pravovremeno osiguraju dovoljna sredstva na računu kako bi se nalog primatelja uspješno proveo.

U srijedu poslovnice banaka neće biti otvorene za rad s klijentima. Plaćanja između računa koji se vode u različitim bankama (međubankovna plaćanja kod kojih platitelj vodi račun u jednoj, a primatelj plaćanja u drugoj banci) izvršavat će u skladu s općim uvjetima, tj. terminskim planom izvršenja platnih transakcija banaka na neradni dan. Neradni dan neće imati nikakvog utjecaja na izvršenje plaćanja između računa koji se vode u istoj banci, kao što neće imati ni utjecaja na plaćanja platnim karticama i podizanje gotovine na bankomatima, ističu u Hrvatskoj udruzi banka.

– Budući da poslovnice banaka 17. travnja neće biti otvorene, pozivamo klijente koji imaju ugovorena izravna terećenja da pravovremeno osiguraju dovoljna sredstva na računu kako bi se nalog primatelja uspješno proveo. Ako platitelj u trenutku naplate izravnog terećenja nema dovoljno sredstava na računu, nalog primatelja će biti odbijen, odnosno neće biti plaćen. U takvoj situaciji daljnji postupak naplate će se regulirati između primatelja i platitelja, poručili su iz HUB-a.

Otkazani pregledi

Ljekarne su zaprimile putem komunikacijskih kanala Ministarstva zdravstva obavijest o načinu organizacije rada na dan izbora, a iz preporuke Ministarstva zdravstva proizlazi da je dan provedbe izbora neradni dan, da se zaposlenicima koji inače rade na neradni dan mora omogućiti da ostvare svoje biračko pravo i da zaposlenici za taj dan izbora (koji je neradni dan) imaju pravo na uvećanje plaće kao za rad na blagdan/neradni dan. Iz navedenog proizlazi da rade samo dežurne ljekarne (odnosno one koje inače rade na neradni dan/nedjelju), odgovorili su nam iz Ljekarničke komore.

Na izborni dan radit će samo poštanski uredi u Branimirovoj u Zagrebu i na graničnom prijelazu Bajakovo, i to prema redovnom radnom vremenu. Korisnici će u dežurnim poštanskim uredima moći obaviti sve usluge kao inače. Svi ostali poštanski uredi taj dan neće raditi, poručili su iz Hrvatske pošte.

Neće raditi ni škole ni vrtići, a u bolnicama će raditi samo hitni odjeli i primat će se samo hitni pacijenti. Pregledi, pretrage i operacije u bolnicama na izborni dan će biti otkazani, a pacijenti će dobiti ili su već dobili nove termine. U Zagrebu će raditi Klinika za tumore te kardiologija u KBC-u Sestre milosrdnice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater