IZBORNI DAN

Je li 17. travnja neradni dan ili? Sindikati traže očitovanje Ministarstva rada

| Autor: Hina
(Snimio V. Sitnica)

(Snimio V. Sitnica)


Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) zatražio je u ponedjeljak od Ministarstva rada i mirovinskoga sustava hitno radnopravno tumačenje odredbe članka 5. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, koji propisuje da je dan provedbe izbora neradni dan.

S obzirom na upite s terena te najave zatvaranja škola, kao i poziv Državnog izbornog povjerenstva poslodavcima da “organiziraju posao tako da zaposlenicima koji će taj dan raditi omoguće izlazak na biračko mjesto”, u SSSH ističu kako je nastala nepotrebna zbrka, te je potrebno hitno, nedvosmisleno i odgovorno radnopravno tumačenje tog članka zakona.

Smatraju kako ne bi trebalo biti prevelikih pravnih ili drugih dilema da je dan provedbe parlamentarnih izbora, 17. travnja, neradni dan za sve zaposlene u Hrvatskoj, osim za radnike koji rade kod poslodavaca kod kojih je organizacije rada regulirana posebnim propisima, poput različitih hitnih službi.

Bilo kakvo suprotno tumačenje, koje bi poslodavcima u Hrvatskoj davalo pravo da na neradni dan, autonomno, s obzirom na vlastitu procjenu, raspoređuju radnike na rad, stvorilo bi neosnovanu nejednakost među radnicima, ali i potencijalno ozbiljno ugrozilo ostvarivanje ustavnog aktivnog biračkog prava za njezine građane, navodi se u priopćenju SSSH.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini