PROBLEMI U ZDRAVSTVU

Pobuna zbog rasta cijena: "HZZO djeluje po logici koju mi uopće ne razumijemo"

| Autor: Glas Istre
(Snimio: Goran Kovacic/Pixsell)

(Snimio: Goran Kovacic/Pixsell)


Primarna zdravstvena medicina suočava se s velikim povećanjem troškova, no Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) svojim izdacima ne prati takvo povećanje, izvještava dnevnik.hr

"Kod snimanja EKG-a u startu je porasla cijena EKG uređaja u nabavi, servisu EKG uređaja, u onom papiru na kojem oni dobiju nalaz. Znači, cijena svega toga je porasla i automatski se mora povisiti i cijena te usluge", tvrdi Jelena Rakić Matić, ravnateljica Doma zdravlja Zagreb - Zapad.

Cijena koju dobiju od HZZO-a za izvršenu uslugu, kažu, ne prati u tom postotku povećanje svih troškova. Povećanja je bilo, ali tvrde da su nedovoljna.

"Kod nas HZZO samostalno i po logici koju mi uopće ne razumijemo ocjenjuje cijenu našeg rada i nameće nam ugovore koje smo prisiljeni potpisati", kazala je Nataša Ban Toskić iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

U Udruzi poslodavaca u zdravstvu plastično su to objasnili na primjeru pekarnice.

"Kažete ja želim ovaj kruh. Pekar vam kaže da to košta 10 kuna. A vi kažete 'A ne, ne, ja ću to platiti tri kune ili četiri kune'. On vam na to kaže da ne može prodati kruh po toj cijeni, na što vi kažete 'Ne, ne, vi meni morate'. I on vam mora isporučiti kruh po toj cijeni, a njega samo brašno košta pet kuna. Eto, to vam je otprilike tako", rekao je Dražen Jurković iz Udruge poslodavaca za dnevnik.hr.

Rasli su koeficijenti, time i plaće, pa sad, primjerice, u Domu zdravlja zapad oko 98 posto svih prihoda odlazi samo na plaće.

"Ako se ovako nastavi, odnosno ako cijena usluge koju HZZO bude nama fakturirao, odnosno plaćao, ne bude adekvatno pratila cjelokupne rashode, dovest će se u pitanje funkcioniranje zdravstvenih ustanova", izjavila je Rakić Matić.

"HZZO je negdje u primarnoj digao cijene 12 posto, a troškovi su narasli otprilike 17-18 posto i to vam se opet na ono negativno poslovanje javlja gap od pet do šest posto ovisno od doma zdravlja do doma zdravlja", kazao je Jurković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter