Korak naprijed u korištenju obnovljivih izvora energije

Puštena u rad solarna elektrana u Razvojnom centru Ličko-senjske županije

| Autor: Marin Smolčić
(Snimio Marin Smolčić / Novi list)

(Snimio Marin Smolčić / Novi list)


U Razvojnom centru Ličko-senjske županije, u prisutnosti župana ličko-senjskog Ernesta Petryja, zamjenice Jasne Orešković Brkljačić, ravnatelja centra Milu Milkovića i vlasnika tvrtke Kroma d.o.o. Marijana Krmpotića, čija je tvrtka radila na postavljanju solarne elektrane, svečano je puštena u rad nova solarna elektrana.

Solarna elektrana, čija je snaga približno 54 kWh, predstavlja značajan korak naprijed u korištenju obnovljivih izvora energije u županiji. S vrijednošću približno 70.000 eura, projekt je ostvaren zahvaljujući sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti i Ličko-senjske županije. Fond je sufinancirao 60 posto ukupno potrebnog iznosa, dok je preostalih 40 posto osigurala Županija.

(Snimio Marin Smolčić / Novi list)(Snimio Marin Smolčić / Novi list)

Župan Ernest Petry istaknuo je važnost projekta solarne elektrane u Razvojnom centru tijekom svečanog puštanja u rad, naglašavajući nastojanja Županije u promicanju obnovljivih izvora energije.

- Ovaj uspješan projekt solarne elektrane na Razvojnom centru, rezultat je suradnje Županije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nastavit ćemo u ovom smjeru s ostalim ustanovama u Ličko-senjskoj županiji kako bismo maksimalno iskoristili obnovljive izvore energije. Puštanjem u rad ove elektrane, Razvojni centar ostvarit će značajne uštede u potrošnji električne energije koja se dosad nabavljala od HEP-a, zaključio je Petry.

(Snimio Marin Smolčić / Novi list)(Snimio Marin Smolčić / Novi list)

Ovim projektom Razvojni centar Ličko-senjske županije ne samo da će ostvariti značajne uštede u potrošnji električne energije iz mreže, već će i neposredno pomoći gospodarstvenicima i OPG-ovcima koji koriste usluge Razvojnog centra. Kroz ovakve projekte Ličko-senjska županija nastavlja s ulaganjem u gospodarstvo, stavljajući naglasak na održivi razvoj i zaštitu okoliša.


Podijeli: Facebook Twiter