39 ugovora

Dodijeljeni ugovori iz programa Zaželi vrijedni 29,4 milijuna eura

| Autor: Hina
(Snimio Igor Kralj/Pixsell)

(Snimio Igor Kralj/Pixsell)


39 ugovora vrijednih 29,4 milijuna eura bespovratnih sredstava financiranih iz Europskog socijalnog fonda plus u okviru Poziva Zaželi - prevencija institucionalizacije dodijeljeno je  u srijedu za zapošljavanje 621 osobe koje će pomagati 3756  starijih osoba u 7 županija.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je taj program hrvatski proizvod, osmišljen sredinom prvog mandata njegove vlade koji je sada u četvrtoj fazi.

Ocijenio je kako je rijetko koji projekt imao tako snažan efekt koji je omogućio zapošljavanje žena i muškaraca kojima je bilo izuzetno teško naći posao na tržištu rada i skrbit će za starije i nemoćne osobe kojima je potrebna pomoć.

Napomenuo je kako je do sada zaposleno 22.000 žena što je omogućilo da 129.000 starijih osoba dobije odgovarajuću skrb.

Plenković je također rekao da se i za ovaj krug dodjele ugovora javilo puno više osoba, no što je bilo raspoloživih sredstava pa je Vlada za provedbu 4. faze realocirala dodatnih 286 milijuna eura kako bi ugovore dobili svi koji su ih zatražili.

Dodao je kako je u tijeku izgradnja 18 centara za starije osobe u 18 županija i bit će dovršeni kroz dvije do tri godine.

Podsjetio je da je njegova Vlada donijela Zakon o inkluzivnom dodatku i Zakon o osobnoj asistenciji te da je učinjena sinergija za povećanje kvalitete života.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar rekao je kako Zavod surađuje s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te istaknuo važnost socijalnog uključivanja starijih osoba kako bi što više boravili u svojim domovima kroz zapošljavanja teže zapošljivih osoba. 

Dodijeljeni ugovori oživotvoruju načela solidarnosti i socijalne uključenosti, a projekt se provodi na 36  mjeseci, dodao je. 

Hrvatska podiže standard socijalnih usluga i zapošljavanja, istaknuo  je Lončar dodavši kako u tome imaju snažnu Vladinu podršku u skrbi za za najugroženije društvene skupine. 

Napomenuo je kako je do sada za mjere zapošljavanja utrošeno milijardu eura i zaposleno oko 260.000 osoba.

Državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić istaknula je kako je svrha projekta daljnje širenje socijalnih usluga vodeći računa o potrebama i deinstitucionaliziranju pomoći starijim osobama.

Napomenula  je kako resorni ministar Marin Piletić danas u Voćinu dodjeljuje 18 ugovora za zapošljavanje. Podsjetila je da je Vlada u prethodne tri faze financirala 1183 projekta.  

U ime dobitnika ugovora zahvalio je Roman Baštijan iz Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter