šezdesetak zaposlenika

Radnici Luke Zadar počeli štrajk

| Autor: Hina
(Snimio Mislav Klanac)

(Snimio Mislav Klanac)


Radnici Luke Zadar d.d. započeli su u utorak ujutro štrajk, tražeći povećanje plaća za 200 eura, potvrdio je Hini sindikalni povjerenik Sindikata prometa i veza Hrvatske Nikola Tuta.

U štrajku je šezdesetak zaposlenika koji rade na prekrcaju tereta. Njih 20 koji rade u privezu i odvezu u Putničkoj luci Gaženica i na Poluotoku u središtu grada, kao što smo i najavili, nisu u štrajku jer ne želimo ometati redoviti promet prema otocima. U štrajku nije i desetak, većinom starijih žena, koje rade u upravi, kaže Tuta.

Nakon jučerašnje konferencije za novinare na kojoj su najavili štrajk ni direktor niti itko iz uprave nije im se obratio, dodaje sindikac, tako da je štrajk bio neizbježan.

"U štrajku smo zbog povećanja plaća, koje iznose oko 700 eura, što je za današnje vrijeme ispod svake razine. Posla imamo, ima i profita, tako da se naše traženje povećanja plaća za 200 eura neto može ostvariti. Naravno, pod uvjetom da uprava to želi", rekao je Tuta.

Podsjeća da su radnici Luke već tražili povećanje neto plaće za 200 eura, a budući da se u dva pokušaja mirenja nisu uspjeli dogovoriti s upravom Luke Zadar, koja je u vlasništvu kineskog Jinxiong Hua, odlučili su se za štrajk. 

Ističe da je radnicima nije u interesu stati i zaustaviti posao, žele raditi, ali za plaće od kojih mogu pristojno živjeti.

Luka Zadar ima 90-ak zaposlenih u operativi, a Teretna luka Gaženica sastoji se od šest vezova - za tekuće terete, opskrbu naftnih platformi, rasute terete, pretovar južnog voća, pretovar općeg tereta i pretovar generalnog tereta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum