NEZADOVOLJNI

Splitski SDP protiv Grbinove koalicije s Puljkom, najavljuju referendum i iščlanjenja iz stranke

| Autor: Tihana Tomičić, Novi list
Šef splitskog SDP-a Davor Matijević i šef stranke Peđa Grbin (Snimio Miroslav Lelas/ Pixsell)

Šef splitskog SDP-a Davor Matijević i šef stranke Peđa Grbin (Snimio Miroslav Lelas/ Pixsell)


Dalmatinski portal javlja da Gradski odbor splitskog SDP-a ne podržava suradnju s Centrom splitskog gradonačelnika Ivice Puljka na državnoj razini.

Štoviše, toliko su protiv da nakon sjednice Gradskog odbora SDP-a Split najavljuju raspisivanje unutarstranačkog referenduma na kojem će se svi članovi moći izjasniti o predizbornoj koaliciji.

Grbin: Neće oni donijeti odluku

– Ako do takve koalicije dođe možemo očekivati brojna iščlanjenja iz stranke, navode splitski SDP-ovci.

Grbin pak kaže da će odluku donijeti nacionalni SDP, a ne lokalni.

"Ovdje se radi o nacionalnoj priči o kojoj ne odlučuje svaka pojedina stranačka organizacija. Odluku o tome donosi Glavni odbor SDP-a na prijedlog predsjednika stranke, odnosno mene", rekao je Grbin.

"Nismo ideološki kompatibilni"

Podsjetimo, deset stranaka ljevice i centra odlučilo se na predizbornu koaliciji na čelu s SDP-om, u šest izbornih jedinica idu bez Možemo!, a u četiri i s njima.

Splitski SDP-ovci svoju odluku obrazlažu time što se Centar ne ponaša ideološki kompatibilno sa SDP-om, a, poručuju, vrijednosti ipak čine temeljnu razliku između pojedinih političkih opcija.

– Split je i dalje jedini veliki grad koji nema Građanski odgoj jer, po riječima Puljka, to će provocirati desnicu. Isti problem smo imali i sa medicinski potpomognutom oplodnjom jer je to provociralo Most – navode.

Također, priuštivo stanovanje što je okosnica SDP-ovog djelovanja je nešto od čega je Puljak odustao, a primjera ideološke nekompatibilnosti bilo je više, napominju.

Ustvrdili su i da ako je poanta rušiti HDZ neovisno o ideološkim pretpostavkama tada bi im i Most trebao biti prihvatljiv partner.

"Puljak je kupio našeg vijećnika"

– Bračni par Puljak je u zadnjih 10 godina redovito vrijeđao SDP. Govorili su da je SDP stranka koja nema budućnosti jer oni se ne mogu ni sami sa sobom dogovoriti.

Ivica Puljak je kupio našeg vijećnika Damira Barbira čime si je političkom trgovinom osigurao većinu u Gradskom vijeću iako smo kao partneri bili maksimalno korektni te ga nikad ničim nismo uvjetovali osim što smo tražili maksimalnu transparentnost, navode, među ostalim splitski SDP-ovci.

Smatraju i da Centar Splitom upravlja na jednak način kao HDZ, Kerum ili SDP u njihovim najgorim danima te da Puljkovu vlast obilježava netransparentnost, politička trgovina, klijentelizam i pogodovanje donatorima, prijateljima i stranačkim članovima.

Drže da je bitno smijeniti HDZ, ali je još važnije promijeniti njihov obrazac upravljanja.

– Centar je nažalost primijenio HDZ-ov model upravljanja gradom, a pritom su ostavili ili promovirali na rukovodeća mjesta 14 HDZ-ovaca – stoji u odluci.

"Možemo očekivati iščlanjenja iz stranke"

U obrazloženju stava za javnost i središnjicu piše i da nakon svega što je rečeno od strane Puljka prema SDP-u i nakon povijesti njihovog odnosa teško će biti objasniti biračima, a nadasve članovima da je suradnja opravdana, a etiketu nevjerodostojnosti će dobiti kako SDP, tako i Centar.

– Ako dođe do takve koalicije možemo očekivati brojna iščlanjenja iz stranke te će u takvim uvjetima biti teško motivirati članstvo za aktivnijim angažmanom u kampanji, a 10. izborna jedinica bez potpune posvećenosti splitske organizacije će teško ostvariti dobar rezultat – upozoravaju.

Gradski odbor je najviše tijelo odlučivanja između dvije konvencije, stoga u odluci koju potpisuje Davor Matijević, predsjednik splitskog SDP-a, piše i kako se može reći da je ovo odluka zapravo cijele organizacije.

– Kako bi izbjegli delegatsko izjašnjavanje dat ćemo mogućnost zauzimanja stava svim članovima naše organizacije organizirajući unutarstranački referendum, poručuje Matijević.

Napominje da će tako članstvo moći izraziti svoj stav o Puljku što će u konačnici sigurno biti i Iblerovom trgu od pomoći pri donošenju odluke.

Na sjednici je sudjelovalo 34 člana Gradskog odbora od toga ih je 33 podržalo odluku, a jedan je bio suzdržan, donosi Dalmatinski portal.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater