POJAČANA POTROŠNJA

Više farmaceutskih tvrtki u Hrvatskoj prijavilo nestašicu lijekova za smirenje. Nekih neće biti i do kraja travnja

| Autor: Novi list
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Više farmaceutskih tvrtki u Hrvatskoj prijavilo je ovih dana nestašicu antipsihotika, lijekova koji djeluju na živčani sustav.

Portal Danica javlja kako je Krka-farma prijavila nestašicu lijeka Helex SR 1 mg tablete s prilagođenim oslobađanjem djelatne tvari alprazolam. Razlozi su povezani s proizvodnjom, a nije poznato kad će se opet proizvoditi. Helex SR pripada skupini lijekova za ublažavanje tjeskobe. Lijek je namijenjen samo za kratkotrajnu primjenu.

Koprivnički Belupo pak objavio je nestašicu dva svoja antipsihotika. Jedan je lijek Q-Pin SR 50 mg tablete s produljenim oslobađanjem, 60 tableta u blisteru djelatne tvari kvetiapinfumarat. Razlozi su povezani s proizvodnjom, a lijeka neće biti do kraja ožujka..

Nema ni Belupova lijeka Vaira-V 5 mg raspadljive tablete za usta, 28 tableta u blisteru djelatne tvari olanzapin. Neće ga biti do 29. ožujka. I to je antipsihotik kojim se liječi shizofrenija i depresivna stanja.

Prošli tjedan riječki Jadran galenski laboratorij objavio je kako je došlo do nestašice lijeka Temelor 2,5 mg tablete djelatne tvari lorazepam. Razlog – neočekivano povećana potražnja. Lijeka neće biti na tržištu do 25. ožujka.

Lorazepam je lijek koji ublažava tjeskobu i koristi se za kratkotrajno ublažavanje tjeskobe koja uzrokuje izniman stres te za liječenje poteškoća sa spavanjem uzrokovanih tjeskobom.

Nešto ranije i farmaceutski div Sandoz prijavio je nestašicu lijeka Sanval 10 mg filmom obložene tablete, 20 i 30 tableta tableta u blisteru, djelatna tvar zolpidemtartarat. Zbog problema u proizvodnji neće ih biti do kraja travnja, piše Danica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum