potrebna je dozvola

Počinje sezona šparuga. Ovo su kazne ako nemate dozvolu za branje

| Autor: Glas Istre
(Arhiva Novog lista)

(Arhiva Novog lista)


Divlje šparuge rastu prirodno u divljini i može ih se pronaći na poluzasjenjenim i vlažnim mjestima uz šumske putove, stare zidove i suhozide, najčešće uz obalu i na otocima. U Hrvatskoj se može naći nekoliko vrsta divljih šparuga, ali samo se oštrolisne šparuge koriste u prehrani te nisu zakonski zaštićena vrsta. Manje su i tanje od uzgojenih (vrtnih) šparuga te imaju gorči i intenzivniji okus.

Sezona branja u Hrvatskoj obično počinje u ožujku i traje do kraja travnja. Iako oštrolisne šparuge nisu zakonski zaštićena vrsta, berači bi morali imati dozvolu za berbu na državnom zemljištu, koje je u nadležnosti Hrvatskih šuma. Dozvola je besplatna, a može se ishoditi ispunjavanjem zahtjeva na internetskoj stranici Hrvatskih šuma.

Dozvola vrijedi do 31. prosinca tekuće godine i omogućuje pojedincima branje do 2 kilograma divljih šparuga dnevno za osobnu upotrebu (postoji mogućnost izdavanja i u komercijalne svrhe, za što se plaća naknada). Istaknuto je i kako sakupljačima nije dopušteno sakupiti više od dvije trećine jedinki na jednom nalazištu, a pri sakupljanju se treba koristiti isključivo tehnika rezanja.

Kao i kod skupljanja ostalih nedrvnih šumskih proizvoda u nekomercijalne svrhe, ako to činite bez dozvole, prijeti vam kazna od 133 do 933 eura, piše index.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini