udar na budžet

Prema skoku cijena voća i povrća, osobito na tržnicama, Hrvatska je među rekorderima EU-a

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio: Milivoj Mijošek/Glas Istre)

Ilustracija (Snimio: Milivoj Mijošek/Glas Istre)


Hrvatska je u ovom trenutku među rekorderima po cijeni voća i povrća, osobito onog s tržnica. Dok su po tržnicama europskih gradova cijene rasle u skladu s inflacijom, u Hrvatskoj su doslovno galopirale, piše dnevnik.hr.

"Evo recimo karfiol i poriluk, to je prvo što mi pada na pamet. To je trostruko skuplje nego lani", tvrdi Vlasta iz Rijeke.

Za jabuke, i trgovci priznaju, u godinu dana poskupjele su više nego duplo.

"Od pet do sedam kuna su koštale, kila", rekla je Mira te dodala: "Znate što, mi smo ušli u taj euro onda kad je najgore bilo".

"Jabuke na tržnicama imaju takvu cijenu koja, zaista je skupa, ta ista jabuka u svim trgovačkim lancima, hrvatska jabuka, certificirana jabuka košta dva do tri puta manje", tvrdi Branimir Markota, predsjednik hrvatske voćarske zajednice.

Kruške se mogu naći od jednog do čak tri eura, a kumpir oko euro i trideset. Za kilogram kelja traži se i tri eura, isto kao i za naranče.

"Prvo ne možete uspoređivat robu s tržnice i iz centra, to je nebo i zemlja", rekla je Ivana, razočarana cijenama.

No da su kruške, naranče, kelj i krumpir na tržnicama sada još i skuplji nego prije mjesec dana pokazuje Tržišno informacijski sustav u poljoprivredi.

Kruške su u prosincu koštale manje od dva eura, a godinu kasnije gotovo 3. Razlika je to od 53 posto.

Naranče su se na kraju 2022. kupovale po euro i šezdeset osam, za godinu dana poskupjele su na 2 eura 58 centi ili 54 posto.

Kelj je s 1,61 skočio na 2,11 što je 32 posto.

A krumpir je u tom periodu poskupio 40 posto, s 0,93 na 1,30 eura.

Kruške i naranče uvozimo, pa to nije ništa čudno, objašnjavaju voćari.

"Nažalost prošle godine je u Italiji, kao najvećem europskom proizvođaču kruške četiri puta bila manja proizvodnja, to se normalno odrazilo na tržište, a što se tiče naranče, to je isto uvozna roba, tako da to determinira svjetsko tržište", tvrdi Markota za dnevnik.hr.

Krumpir je uglavnom domaći, ali i on ima razloge za skupoću.

"Ja sam lani za pola rale, to je tri tisuće kvadrata, dao za sjemenski krumpir 600 eura, sad je 1000. I šta sad? Ili saditi il ne saditi", o cijeni je rekao Dragec iz Bjelovara.

Prema skoku cijena voća i povrća, osobito na tržnicama Hrvatska je među rekorderima EU-a.

Voće je prema podacima Eurostata u Hrvatskoj poskupjelo 14,5 posto, a u ostatku EU-a 9 posto. Povrće je poskupjelo još i više, čak 18 posto dok je prosjek Europske unije 10 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter