premijer

Plenković: Osnažili smo hrvatske županije. Još nigdje nisam došao gdje je nekome gore

| Autor: Hina
(Snimio Goran Stanzl/Pixsell)

(Snimio Goran Stanzl/Pixsell)


Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je na izbornoj Skupštini Hrvatske zajednice županija ocijenio uspješnim ostvareno partnerstvo s Vladom te posebno istaknuo dosad provedenu funkcionalnu i financijsku decentralizaciju u upravljanju Hrvatskom.

''Kada smo 2019. integrirali urede državne uprave sa županijama, osnažili smo hrvatske županije – ne samo po broju ljudi nego i po nadležnostima u županijskim domenama što smo proveli kroz niz sektorskih zakona'', kazao je premijer Plenković.

Posebno je naglasio donošenje novog Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave 2017. ocijenivši ga ključnom u ostvarivanju većih prihoda lokalne samouprave.

''Imam šansu i sreću da non-stop obilazim Hrvatsku. Kada se pitam kakvi su bili prihodi tada i sada, još nigdje nisam došao gdje je nekome gore. To ne postoji'', kazao je Plenković.

Ocijenio je i kako se u konceptu fiskalne decentralizacije otišlo jako daleko te da je donošenjem nove zakonske regulative jedinica naglašen aspekt lokalne fiskalne autonomije i donošenje odluka koje su, kako je naglasio, itekako na korist građana.

''Podaci iz riznice Ministarstva financija govore da su prihodi od poreza na dohodak, u usporedbi 2023. i 2022., otprilike između 20 do 25 viši nego što su bili 2022.'', kazao je Plenković. Zaključio je i kako su financijsku decentralizaciju neki iskoristili, a neki nisu. No to je, ističe Plenković, bila politička poruka Vlade da daje više fiskalne lokalne autonomije' te da je sada atraktivnost pojedine sredine stavljena u fokus što se i na zapadu, u kapitalističkim državama, jako dobro prati.

''Mislim da smo u potpunosti učinili napore koji su u samoj biti postojanja Ministarstva regionalnog razvoja'', zaključio je premijer.

Na izbornoj Skupštini Hrvatske zajednice županija potvrđeni su mandati dosadašnjem predsjedniku i potpredsjedniku Danijelu Marušiću i Darku Korenu.

Hrvatska zajednica županija uključena je u sve važne programe, radne skupine i odbore koji se bave pitanjima koja utječu na razvoj područne (regionalne) samouprave u čemu surađuje s hrvatskim i europskim institucijama. Predstavnici Hrvatske zajednice županija imenuju se iz redova članica.

Unutar Hrvatske zajednice županija organizirane su radne skupine za pravna pitanja, gospodarstvo i regionalni razvoj, obrazovanje i kulturu, financije i proračun, zdravstvo i socijalnu skrb, poljoprivredu i ruralni razvoj, prijedlog izmjena Zakona o obrani od tuče, Radna skupina za pomorsko dobro te Radna skupina za upravljanje rizicima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini