VARAŽDIN

Pet sjevernih županija spremno za razvojni sporazuma i realizaciju projekata

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pet županija na sjeveru Hrvatske spremno je za sklapanje Razvojnog sporazuma s Vladom  i realizaciju prijavljenih projekata koji, zajedno s onima javnih poduzeća na nacionalnoj razini, iznose 63 milijarde kuna, poručeno je u petak s koordinacijskog sastanka župana.

Domaćin sastanka, varaždinski župan Radimir Čačić podsjetio je da kreće prijavljivanje projekata za sedmogodišnje razdoblje i za fond oporavka Europske unije te da i ove županije unutar tih 22 milijarde eura moraju biti prisutne.

„Tri puta smo slali naše liste projekata i sad imamo jasnu garanciju. Obećano je da ćemo u roku od tri tjedna prići potpisivanju sporazuma, najkasnije do kraja ovog mjeseca“, rekao je Čačić.

Varaždinski je župan dodao da je prvi blok projekata onaj na koji župani imaju minimalna utjecaj, koje vodi država.

„Vodi uglavnom loše, nesposobno, sporo i vrlo često opstruira. Brutalan primjer toga je apsolutna nesposobnost Ministarstva prometa i Hrvatskih željeznica na projektu brze pruge“, rekao je Čačić ustvrdivši da je ista situacija i s brzom cestom Čakovec-Varaždin-Krapina te brzom cestom od Bjelovara, Koprivnice i Varaždina prema Ormožu.

„Očekujem barem u roku od godinu dana jasnu i snažnu poruku da taj razvojni sporazum nije samo list papira“, poručio je Čačić.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren naglasio je da su inzistirali da se veliki nacionalni projekti odvoje od projekata koji su specifični za svaki od prostora županija i gdje su županije nositelji, posebno u obrazovanju.

„Opće je poznato da su županije odnosno njihove razvojne agencije kao koordinatori sposobniji pripremiti projekte i realizirati ih nego što se to čini s nacionalne razine. Smatramo da se što više njih treba na tu razinu i spustiti, ali to je već sad ona priča o decentralizaciji koju smo opjevali već puno puta“, kazao je Koren.

Dodao je da se na području Koprivničko-križevačke županije realizira ili počinje realizirati oko 5,2 milijarde kuna nacionalnih projekata.

Međimurski župan Matija Posavec rekao je da su na sjeveru spremni.

„Međimurska županija u ovome trenutku ima spremno 158 projekata vrijednih preko 3 milijarde kuna, od čega projekti vrijedni oko milijardu kuna imaju spremnu i svu projektnu dokumentaciju“, izjavio je Posavec koji očekuje da se provodi jednaki pristup prema ravnomjernom razvoju svake regije, „da nema jednakih i jednakijih“.

Kolar: Spremniji smo za razvojni sporazum nego što su bile kolege u Slavoniji

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar naglasio je da je razlika između Razvojnog sporazuma Slavonija, Baranja i Srijem u odnosu na Razvojni sporazum Sjever Hrvatske u tome što je Vlada bila inicijator za Slavoniju, a pet župana za sjever.

„Usudio bih se reći da smo puno spremniji za razvojni sporazum nego što su bile kolege u Slavoniji. Prijavili smo negdje oko 2,5 milijarde projekata, a imamo oko 90 posto gotovih, spremnih, s građevinskom dozvolom“, rekao je Kolar.

„Tražit ćemo da se odmah stane iza barem jednog strateškog projekta u svih pet županija i da počnemo taj projekat odmah realizirati jer smo spremni. To je osnovna poruka koju danas želimo poslati iz Varaždina“, dodao je Kolar.

Zamjenik bjelovarsko-bilogorskog župana Neven Alić rekao je da su predložili projekte za 4,5 milijarde kuna.

„Sama Županija ima sedam projekata, plus gradovi i općine. Dug i mukotrpan je bio put da danas do toga dođemo. Očekujemo da će za tri tjedna biti potpisivanje“, kazao je Alić u Varaždinu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter