HRVATSKA U 30 PRIČA

"Hrvati su najlatinskiji Slaveni": Predstavljena knjiga Frke-Petešića i Skoke o Hrvatskoj

| Autor: Tihana Tomičić
(Snimio Davor Kovačević / Novi list)

(Snimio Davor Kovačević / Novi list)


Predstojnik Ureda premijera, Zvonimir Frka-Petešić, zajedno s Božom Skokom autor je knjige “Hrvatska u 30 priča” što je u ponedjeljak predstavljena u Zagrebu, u izdanju Naklade Ljevak.

U prisustvu premijera Andreja Plenkovića, ministara Nikoline Brnjac i Marka Primorca, izbornika Zlatka Dalića i brojnih drugih uglednika, Frka-Petešić izjavio je kako su Hrvati “najlatinskiji Slaveni”, kao slavenski narod s najviše doticaja s Mediteranom, koji je čvrsto definiran svojim geografskim položajem zemlje koja čini vrata mediterana ka Srednjoj Europi, a samim tim je određena i u povijesnom, ekonomskom, turističkom, pa i čak i u gastronomskom smislu.

U knjizi koja ima i izdanje na engleskom jeziku, koje je prošireno dodatnim informacijama o Hrvatskoj, Frka-Petešić i Božo Skoko pričaju 30 kratkih priča koje oslikavaju Hrvate na jednostavan, duhovit, pitak, pa i ciničan način.

Pritom je u proširenom izdanju na engleskom jeziku naveden i dodatan niz podataka iz hrvatske povijesti i sadašnjice.

Hrvatska je predstavljena kao Europa u malome, slavenske duše, srednjeeuropske poslovnosti i mediteranske opuštenosti, zemlja u kojoj se sve rješava uz kavu, ali i zemlja najboljeg maslinovog ulja i gastronomije, koja je “najsportskija nacija na svijetu”, tu je priča o crvenim kvadratićima, ali to je i zemlja pomoraca i zemlja otoka, također i zemlja ratnika, domovina kravate i most između civilizacija i regija, s obzirom da je Hrvatska u povijesti imala prvog prevoditelja Kurana na latinski.

To je i zemlja 101 Dalmatinera, ali i Nevere, najbržeg električnog auta na svijetu, ističu autori u zabavnom i informativnom djelu, koje u slučaj Bože Skoke čini već njegovu 10. knjigu u hrvatskom identitetu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini