POD TERETOM DUGOVA

Oko 1.500 liječnika u opasnosti da ih bolnica ili dom zdravlja ovrše: Imaju robovlasničke ugovore

| Autor: Hina
(Snimio Marijan Susenj / Pixsell)

(Snimio Marijan Susenj / Pixsell)


Oko 1.500 liječnika u stvarnoj su opasnosti da ih bolnica ili dom zdravlja ovrše u slučaju da poslodavcu daju otkaz prije isteka ugovorne obveze o radu nakon završetka specijalizacije, pokazali su rezultati ankete koju je proveo HUBOL i Inicijativa mladih liječnika Hrvatske (IMLH).

Istraživanje je provedeno među 1.129 liječnika s važećom ugovornom obvezom nakon specijalizacije, od srpnja do rujna ove godine, kaže se u priopćenju i dodaje da se procjenjuje kako je u Hrvatskoj oko 6000 liječnika s nekom vrstom ugovorne obveze rada za poslodavca.

Najšokantniji rezultat ankete je, kažu, 26 posto svih liječnika s ugovornom obvezom koji imaju osobnu zadužnicu ili solemniziran ugovor. Na temelju tih isprava poslodavac se može u bilo kojem trenutku izvansudski naplatiti tj. ovršiti liječniku novac ili stan u kojem liječnik živi. Najgora je situacija u općim bolnicama i domovima zdravlja jer je tamo riziku od ovrhe izložen svaki treći liječnik s ugovornom obvezom.

HUBOL I IMLH očekuju prema do sada danim obećanjima da će prijedlog izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti biti pušten u proceduru oko 15. prosinca te traže hitni saborski postupak.

Iz ankete proizlazi da više od pet tisuća liječnika (89 posto svih liječnika s ugovornom obvezom) ima robovlasnički ugovor tj. obvezu vraćanja bruto plaća, božićnice, regresa, darova za djecu i sl. ili vraćanja umnožene proračunske osnovice. Liječnici koje obvezuju robovlasnički ugovori moraju, ako prekinu radni odnos prije isteka ugovornog roka, poslodavcu vraćati zarađene i odrađene bruto plaće, božićnice, regrese i slično ili iznos koji se temelji na umnošku proračunske osnovice.

U priopćenju podsjećaju kako je Ustavni sud donio odluku da su ugovorne obveze vraćanja bruto plaća protuustavne jer liječnicima oduzimaju ustavno pravo na zaradu.

HUBOL i IMHL prihvaćaju obvezu liječnika da, u slučaju prekida radnog odnosa prije isteka ugovorne obveze, plate stvarne troškove specijalizacije no i dodaju kako su stvarni troškovi specijalizacije od 6 do 7 tisuća eura

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater