"PriLIKA za razvoj"

Novi projekti, nova ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta u Ličko-senjskoj županiji

| Autor: Marin Smolčić
(Snimio: Marin Smolčić)

(Snimio: Marin Smolčić)


U Razvojnom centru Ličko-senjske županije održana je danas završna konferencija projekta "PriLIKA za razvoj". Kako se moglo čuti u uvodnom dijelu konferencije ovaj projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Prioritetne osi 10 koja čini Tehničku pomoć Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.", u kojem je Javna ustanova Razvojna agencija Ličko-senjske županije – LIRA nositelj projekta. Na konferenciji su sudjelovali brojni ravnatelji i predstavnici ustanova i poduzeća s ličkog područja koje je na početku pozdravio župan ličko-senjski Ernest Petry.

(Snimio: Marin Smolčić)(Snimio: Marin Smolčić)

-Zajedno s Ličkom razvojnom agencijom, resornim Ministarstvima, svim ustanovama kojima je Ličko-senjska županija osnivač, maksimalno smo se aktivirali kako bi kroz kvalitetne projekte povukli što više sredstava. Ovaj projekt pod nazivom "PriLika za razvoj" priskrbio je oko 1,2 milijuna eura. Sredstva se prikupljaju preko različitih Ministarstava, iz Ličko-senjske županije, preko LIRA-e i jedinica lokalne samouprave. Ovo su nove mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta. U ovo vrijeme od kada sam župan pokrenuto je preko 200 novih projekata, mahom sredstvima EU i resornih Ministarstava. Na području Grada Gospića u pripremi su projekti čiji je pokretač Vlada RH. Pri tome mislim na brojne cestovne obilaznice, na aglomeracije, ali i ulaganja u brojna pomorska dobra u priobalju, kao i ulaganja u luke. U tijeku su značajna ulaganja u elektroprivredu. Nedavno smo otvorili jedan veliki trgovački centar, dok uskoro u Gospić dolazi još jedan.

(Snimio: Marin Smolčić)(Snimio: Marin Smolčić)

U tijeku je jako puno projekata. U dio njh sam i osobno uključen pa mogu reći da su sve to temelji za otvaranje novih radnih mjesta. Tako će u Gospiću uskoro biti otvoren Središnji državni ured zemljišnjih knjiga RH. U suradnji s Ministarsvom pravosuđa i uprave u tijeku je izgradnja nove kaznionice pored Gospića i izmještanje dosadašnje kaznionice iz centra grada. Bit će to oko 270 novih radnih mjesta, uz projekt vrijedan oko 72 milijuna eura. Nedaleko od ovog mjesta uskoro će biti izgrađen novi Memorijalni centar Domovinskog rata, gradit će se veteranske ustanove na području Senja za skrb o veteranskoj populaciji s područja triju županija, zaključio je župan Ernest Petry i za početak naredne godine najavio nove mega-projekte od čije realizacije se puno očekuje.

Ravnatelj LIRA-e Andrija Brkljačić definirao je glavni cilj projekta "PriLika za razvoj".

(Snimio: Marin Smolčić)(Snimio: Marin Smolčić)

-Važno nam je ojačati kapacitete LIRA-e za pružanje stručne podrške u pripremi i provedbi projekata financiranih iz ESI fondova i NPOO-a, ojačati kapacitete jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i drugih javnopravnih tijela s područja Ličko-senjske županije te postići bolju informiranost šire javnosti o mogućnostima, provedbi i financiranju kako bi se doprinijelo većoj apsorpcijskoj moći korištenja EU sredstava na području Ličko-senjske županije. Samo ove godine imali smo u provedbi 18 projekata u vrijednosti od 11 milijuna eura, a dodatno smo pripremili još 33 projekta u vrijednosti 38 milijuna eura. To u konačnici čini 31 projekt vrijednih oko   51 milijun eura, istaknuo je ravnatelj LIRA-e Andrija Brkljačić

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum