mirovinska reforma

Trumbetaš: I Crnogorci imaju više mirovine od nas

| Autor: Hina
(Snimio Patrik Macek / Pixell)

(Snimio Patrik Macek / Pixell)


Saborska zastupnica Dalija Orešković (SSIP) u utorak je poručila da se protivi mirovinskoj reformi koja mirovinsku štednju stavlja u ruke alternativnih investicijskih fondova, a Dragica Trumbetaš je upozorila da su nas i Crnogorci pretekli po visini mirovina.

„Svaka vlast do sada je posezala u džepove umirovljenika i o stvarnom položaju umirovljenika svjedoče naše ulice i umirovljenici koji kopaju po kontejnerima. To je skupina u najvećem riziku od siromaštva, a zdravstvene i socijalne usluge vrlo često su im nedostupne”, kazala je Orešković na konferenciji na novinare.

Sutra je na raspravi paket zakona iz sustava mirovinskog osiguranja koji ponovno imovinu, kapitaliziranu individualiziranu štednju, a time i mirovinska prava i socijalnu sigurnost sadašnjih umirovljenika, ali i današnjih radnika i budućih umirovljenika, stavljaju u ruke spekulanata i alternativnih investicijskih fondova, rekla je.

Protivimo se takvoj reformi, dodala je, zato što nemamo povjerenja u ovu državu i njene kontrolne mehanizme.

Njezina suradnica, predsjednica stranke Hoćemo pravedno Dragica Trumbetaš, koja se bavi umirovljeničkom problematikom, kazala je da su umirovljenici previše puta prevareni da bi se dali prevariti i ovoj reformi.

„U Hrvatskoj su duplo manje mirovine nego što imaju Slovenci, a nedavno su nas pretekli i Crnogorci, koji imaju 464 eura dok je naša prosječna mirovina 449 eura, što je puno nedovoljno da bi se moglo normalno živjeti”, upozorila je.

Najgore, dodaje, prolaze novi umirovljenici, njih više od 25 tisuća koji su ove godine prvi put dobili mirovinu, i osim što moraju šest mjeseci čekati da im se izračuna mirovina, kada je napokon dobiju, onda su šokirani njenim iznosom.

Prosječna mirovina za nove umirovljenike, prema podacima HZMO-a iznosi 414 eura, a radili su dvije godine dulje, ustvrdila je.

„Takvo stanje možemo zahvaliti aktualnoj Vladi, kazala je, podsjetivši da je predizborno obećanje Andreja Plenkovića bilo 60 posto od prosječne plaće. Cijelo vrijeme njegovog mandata prosječna mirovina iznosila je od 36 do 40 posto prosječne plaće i od onoga što nam je obećao prije prošlih izbora do danas fali 20 posto, pri čemu zakašnjelo usklađenje uzima realnu vrijednost mirovine za 20 posto”, ustvrdila je.

Stanje je neodrživo i nikako ne pristajemo da s našim novcima raspolažu alternativci koji su pod kontrolom države jer država umirovljenike smatra zadnjom rupom na svirali, ocijenila je Trumbetaš, najavivši žestoku borbu protiv toga, pa ako treba i prosvjedima i drugim legalnim načinima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of