edukacija i prevencija

Mjesec borbe protiv ovisnosti na otoku Rabu u Županijskoj specijalnoj bolnici Insula

| Autor: Glas Istre
(Pixabay)

(Pixabay)


U cilju ukazivanja i prevencije javno-zdravstvenih i društvenih problema te posljedica povezanih uz ovisnosti, od 15. studenog do 15. prosinca na nacionalnoj i lokalnoj razini obilježava se Mjesec borbe protiv ovisnosti. Na otoku Rabu u Županijskoj specijalnoj bolnici Insula već 55 godina djeluje Odjel za bolesti ovisnosti koji je drugi po broju bolnički liječenih ovisnika u Republici Hrvatskoj.

Na Odjelu se liječe oboljeli od bolesti povezanih s ovisnostima o alkoholu i različitim psihoaktivnim tvarima, a sve učestalije su i tzv. dualne dijagnoze te nefarmakogene ovisnosti (kocka, Internet i sl.). Uz holistički pristup, kroz različite terapijske programe, interdisciplinarni i multiprofesionalni tim Bolnice pacijentima nastoji ponuditi nove i kvalitetnije sadržaje i stilove života imajući pritom u vidu njihovu psihičku, tjelesnu i duhovnu dobrobit.

Primjenjujući desetljeća iskustva u radu s ovisnicima, ali i njihovim bližnjima, ustanova se uključuje u razne javno-zdravstvene, edukativne i preventivne programe te niz godine aktivno sudjeluje u programu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

U suradnji s NZZJZ – Ispostava Rab, OŠ Ivana Rabljanina Rab, SŠ Markantuna de Dominisa Rab, Domom zdravlja PGŽ, Zavodom za hitnu medicinu, Udrugom Hepatos Rijeka i MUP-om Bolnica i ove godine priprema bogat program prvenstveno namijenjen djeci i mladima, ovisnicima i njihovim obiteljima, te liječnicima i drugim profesionalcima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater