ratni zločini u palestini

Inicijativa za slobodnu Palestinu: Neprihvatljivo glasanje Hrvatske

| Autor: Hina
(Snimio Bojan Mrđenović)

(Snimio Bojan Mrđenović)


Inicijativa za slobodnu Palestinu neprihvatljivim je ocijenila glasanje Hrvatske protiv UN-ove rezolucije o prekidu vatre i neprekidnog genocida kojeg izraelski režim provodi u Gazi te tim povodom organizira okupljanje 25. studenog na zagrebačkom Kvaternikovom trgu.

"Vlada je svojim glasom u UN-u stavila Hrvatsku u poziciju suučesnice u genocidu, poručuje inicijativa u utorak u priopćenju, ističući da njihovim prosvjedom žele poručiti da "ovaj glas nije naš glas i da Vlada RH ne govori u naše ime".

Ističu da stoje uz ljude Palestine i njihove zahtjeve za mirom i slobodom te pozivaju Vladu RH i ostale vlade zemalja članica EU da stanu na stranu povijesti koja pokušava zaustaviti svako krvoproliće, sudjelovati u uspostavi mira i osigurati reparaciju štete nezamislivih razmjera".

Kažu da postupci izraelske vlade krše međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava, uključujući Konvenciju o pravima djeteta i Ženevske konvencije, a većina europske i međunarodne zajednice prešutno odobrava poteze izraelskog režima.

Inicijativa od Vlade zahtijeva da u okviru mehanizama odlučivanja među članicama EU i UN-a jasno osudi zločine koji nesmetano čini izraelski režim, uz podršku SAD-a.

Zahtijevaju i da Vlada RH i ostale vlade članica EU daju podršku kaznenom gonjenju svih počinitelja ratnih zločina u Palestini i Izraelu od strane Međunarodnog kaznenog suda.

Od Vlade traže da osigura humanitarnu, materijalnu i administrativnu pomoć svim hrvatskim državljanima i članovima njihovih obitelji koji su proteklih dana evakuirani iz Gaze, što su i iznijeli u otvorenom pismu poslanim na vladinu adresu prije tjedan dana.

Novo okupljanje pod nazivom "Ne u naše ime - mir i sloboda Palestini" održat će se 25. studenog na Kvaternikovom trgu u Zagrebu. 


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of