NOVI ROK

Galeb: Brod-muzej bit će otvoren najranije sredinom 2024., debelo kasni izbor zakupca komercijalnog dijela

| Autor: Orjana Antešić
(Snimio Marko Gracin)

(Snimio Marko Gracin)


Dobra dva i pol mjeseca nakon jalovog pokušaja da se dobije zakupac za komercijalni dio broda »Galeb«, u Gradu Rijeci još uvijek rade analize što je pošlo krivo i što promijeniti da bi se gotovo petina prostora na budućem brodu-muzeju privela svrsi, kao što je to poodavno zamišljeno u ovom projektu.

– U tijeku je analiza svih natječajnih uvjeta i uvjeta iz Odluke o zakupu dijelova plutajućeg objekta broda "Galeb", nakon čega će se odabrati optimalna opcija uvjeta davanja u zakup i analizirati tržište na transparentan način. Namjera je novi natječaj objaviti do kraja tekuće godine, navodi se u odgovoru koji smo dobili iz Grada Rijeke.

Kulturno dobro

Za razliku od optimističnih najava uoči i tijekom raspisa propalog natječaja, kada se spominjalo da je nekoliko poduzetnika iskazalo interes, zanimljivo je, ali i indikativno da ovog puta u Gradu Rijeci "preskaču" upit o tome postoji li uopće realni interes kod potencijalnih zakupaca koji vide svoju računicu i spremni su se uhvatiti ukoštac sa svim zaprekama koje nosi uređenje planiranih ugostiteljsko-smještajnih kapaciteta na brodu koji je zaštićen kao kulturno dobro Republike Hrvatske. Sigurno je da to, osim što povećava troškove uređenja, u bitnome ograničava moguće zahvate na prilagodbi brodskih prostora današnjim standardima i željama budućeg zakupca.

Nakon niza promašenih najava oko toga kada će brod »Galeb« primiti svoje prve posjetitelje i goste u riječkoj luci, najnovije je da u Gradu Rijeci sada to pomiču na sredinu iduće godine. I pritom, striktno se vezuju za završetak radova na uređenju muzejskog postava.

– U tijeku je priprema za objavu javne nabave za odabir izvršitelja postava. Slijede, dakle, radovi na uređenju muzejskog postava temeljem projekta koji je izradila renomirana i nagrađivana dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović. Sam dovršetak uređenja muzejskog postava, kao i otvaranje muzeja javnosti planiramo sredinom sljedeće godine, kažu u Gradu Rijeci.

Možda i bez zakupca

Hoće li zamišljeni komercijalni aspekt u projektu prenamjene nekadašnjeg Titovog broda uspjeti pratiti ovaj zadnje najavljeni gantogram završetka uređenja muzejskog postava, saznat će se ubrzo. Jer, ukoliko propadne novi natječaj za zakup ugostiteljsko-smještajnih prostora na "Galebu", postat će jasno da se u tom dijelu neće moći hvatati zadnje deklarirani rok od sredine iduće godine. Što znači, opet, novu odgodu ili, kao krajnju mogućnost, da budući brod-muzej bude završen, ali bez zakupca komercijalnih prostora s kojim bi se dijelili troškovi održavanja broda.

Određene procjene upućenih kazuju, naime, da u od trenutka kad budući zakupac »uđe« u prostor, trebat će najmanje četiri do pet mjeseci da se zamišljeni ugostiteljski i smještajni dio "Galeba" uredi i završi, i to pod uvjetom da sve teče glatko i bez nepredviđenih okolnosti. U idućim danima i tjednima pred odgovornima u Gradu Rijeci je da nađu rješenje kojim će primamiti potencijalne zakupce – samo povoljnijim financijskim uvjetima zakupa ili, moguće, nekim drugim bitnijim promjenama, kao što je sama površina i namjena prostora u odnosu na ono što se minulog ljeta neuspješno davalo u zakup.

Vrijedi podsjetiti da se natječajem, koji je bio raspisan početkom srpnja ove godine, tražio zakupac za oko tisuću četvornih metara otvorenog i zatvorenog dijela gornje palube, gdje se planira ugostiteljski sadržaj, dok su drugi dio gornje i glavna paluba bili predviđeni za hostelsku ili hotelsku uslugu smještaja. Jedinična cijena zakupnine bila je utvrđena na 11,02 eura po kvadratnom metru što je za konačnih 993 četvornih metara zatvorenog i otvorenog prostora budućem zakupcu značilo mjesečna davanja od 10.942 eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini