Hrvatska ima zavidan broj stogodišnjaka

Danas je Međunarodni dan starijih osoba: Svaki dan trebamo misliti na naše starije

| Autor: Hina
Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)

Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)


Međunarodni dan starijih osoba obilježava se 1. listopada kako bi se upozorilo da se društva moraju prilagoditi potrebama umirovljenika i osoba starije životne dobi kojih je svake godine u svijetu sve više, pa tako i u Hrvatskoj  gdje ima oko 1.200.000 umirovljenika.   

Predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna  istaknula je kako je u Hrvatskoj prosječna mirovina  oko 440 eura, a udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći sada je 37 posto.

Dodala je i kako Hrvatska ima i zavidan broj stogodišnjaka. 

"Životni vijek se jako produžava. Danas imamo umirovljenika koliko imamo i trebamo se još bolje pripremiti za njih - od farmaceutskih proizvoda, lijekova i svega ostaloga, da svaki dan mislimo na njih i činimo najviše što možemo jer su oni sve što su mogli, izdvajali i činili za nas", poručila je Fortuna.

Iako smatra da su kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe učinjeni veliki pomaci, navela je kako bi bila sretnija da je položaj umirovljenika u Hrvatskoj bolji pa od Vlade traže daljnja poboljšanja.

Kao predsjednica Nacionalnog vijeća najavila je da će se 2. listopada organizirati svečana sjednica Nacionalnog vijeća, a ubrzo nakon će se održati i radna sjednica na kojoj će Vlada odgovoriti na njihove zahtjeve. 

Uvođenje i zakonsko reguliranje 13. mirovine koja bi trebala biti još jedan prihod svih umirovljenika na godišnjoj razini, stopostotno usklađivanje mirovina te ukidanje penalizacije prijevremenih umirovljenika su ključni zahtjevi koji su u pregovorima s Vladom.

Jedan od ciljeva je i da se podigne udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći. 

Upitana kako umirovljenici preživljavaju s obzirom na visoke cijene, Fortuna je ocijenila kako je inflacija izmakla kontroli te da je osjećaju svi građani, a ne samo umirovljenici. 

Pozdravila je nove mjere pomoći koje su išle prema ranjivim skupinama, ali je istaknula i kako je situacija teška jer "koliko god mi učinili, inflacija uvijek još bude viša od toga".

Čestitavši Međunarodni dan, Fortuna je najavila kako nastavljaju s radom kako bi položaj umirovljenika u našoj domovini bio što bolji i što kvalitetniji.

"Treba misliti ne samo na sebe, nego i na one kojima je to najpotrebnije, a to su prvenstveno ranjive skupine i naši umirovljenici", poručila je. 

Opća skupština Ujedinjenih naroda je 1990. godine proglasila 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba.

Tema 33. obilježavanja je ispunjavanje obećanja Opće deklaracije o ljudskim pravima za starije osobe, a u središtu pozornosti su poštivanje njihovih prava i razvijanje međugeneracijske solidarnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of