Usklađivanje s EU

U bankama uskoro velika promjena vezana za minuse i slanje kartica

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimio Dino Stanin/Pixsell)

Ilustracija (Snimio Dino Stanin/Pixsell)


Uskoro više neće biti automatskog povećanja dopuštenih prekoračenja, dobivanja nezatraženih bankovnih kartica, niti diskriminacije onih koji su preboljeli rak kod ugovaranja osiguranja pri odobravanju kredita, piše u subotu Večernji list.

Banke će unaprijed morati informirati klijente o planiranom smanjenju ili ukidanju prešutnog prekoračenja i ponuditi im obročnu otplatu u 12 rata.

Ta je nova pravila potvrdio Parlament Europske unije na prošlotjednoj plenarnoj sjednici i primjenjivat će ih kroz novu Direktivu o potrošačkim kreditima kojima će izvan snage staviti staru Direktivu 2008/48/EZ iz 2008.

Nažalost, primjenjivat će se kao obvezna tek od 2026. na kredite do 100.000 eura, ako ih države članice ne implementiraju ranije, a kod nas su trenutačno u proceduri "stare" izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju koje su upravo prošle Odbor za financije i proračun, nakon što je 26. kolovoza završilo e-savjetovanje.

One bi već trebale donijeti bitna poboljšanja potrošačima i dobrim su dijelom fokusirane na situacije koje prethode pokretanju prisilne naplate, u skladu s Direktivom (EU) 2021/2167 Europskog parlamenta i Vijeća iz 2021. o pružateljima usluge servisiranja kredita i kupcima kredita, piše novinarka Večernjeg lista Valentina Wiesner.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater