gospić

Započela je posljednja faza probnih iskapanja i ekshumacije posmrtnih ostataka na predjelu ispred groblja sv. Marije Magdalene

| Autor: Marin Smolčić
(Snimio Marin Smolčić)

(Snimio Marin Smolčić)


Ministarstvo hrvatskih branitelja je 20. rujna započelo posljednju fazu probnih iskapanja i ekshumacije posmrtnih ostataka na predjelu ispred groblja sv. Marije Magdalene u Gospiću.

Terenske aktivnosti provode se temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

U prve dvije faze istraživanja provedene tijekom 2021. i 2022. godine pregledano je 835 m² te su do sada ukupno ekshumirana najmanje 153 posmrtna ostatka.

(Snimio Marin Smolčić)(Snimio Marin Smolčić)

Prethodno je provedeno opsežno istraživanje lokacije provođenjem terenskih izvida i snimanja lokacije iz zraka te probnim iskapanjima na više izglednih mjesta - uz ogradu groblja, s istočne strane ceste i unutar igrališta, čime su potvrđeni nalazi ljudskih posmrtnih ostataka, a u ovoj fazi bila je potrebna i priprema lokaliteta u vidu podizanja asfaltnog sloja dijela ceste između gospićkog groblja i nogometnog igrališta Balinovac.

O rezultatima terenskih istraživanja i ekshumacijama, u kojima uz Ministarstvo hrvatskih branitelja sudjeluju i druge nadležne institucije te Ličko-senjska županija i Grad Gospić, javnost će biti pravodobno obaviještena.

(Snimio Marin Smolčić)(Snimio Marin Smolčić)

Temeljem iznesenog danas su lokalitet ekshumacije poslijeratnih žrtava Drugog svjetskog rata obišli ličko-senjski župan Ernest Petry i gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević, nakon čega je za medije župan Petry kratko komentirao iskope: "Kada vidim ostatke ljudskih tijela, razmišljam da su to bili nečiji očevi, djedovi, majke, bake, djeca… Zgrožen sam partizanskim zločinima koje su bez ikakvog procesuiranja počinili ličkim Hrvatima u poslijeratnom razdoblju. Hvala Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu hrvatskih branitelja, što će žrtve nakon skoro 70 godina biti dostojanstveno sahranjene."

(Snimio Marin Smolčić)(Snimio Marin Smolčić)

Uz potragu za osobama nestalim u Domovinskom ratu, koje je prioritet ove Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva hrvatskih branitelja, intenzivno se provode aktivnosti i u istraživanju grobišta žrtava iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

U mandatu ove Vlade istražena je 81 lokacija grobišta Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, pri čemu su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 1943 osobe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum