ODLUČNO MOŽDA

Vlada i dalje važe Barbarićeve grijehe: Od afere u HEP-u za njega je opasnija bespravna gradnja vile na Hvaru

| Autor: Dražen Ciglenečki
(Snimio Jurica Galoic / Pixsell)

(Snimio Jurica Galoic / Pixsell)


Kao što je dan ranije premijer Andrej Plenković dao naslutiti, na jučerašnjem koalicijskom sastanku uopće se nije razgovaralo o predsjedniku Uprave HEP-a Frani Barbariću. Plenković nije tu temu stavio na dnevni red i bila je to njegova reakcija na izjave Darija Hrebaka i Milorada Pupovca o tome da bi Vlada morala inicirati Barbarićevu smjenu, s obzirom na to da on nanosi ozbiljnu političku štetu parlamentarnoj većini. S druge strane, Hrebak i Pupovac smatraju da nije bilo potrebe da o Barbariću govore na sastanku vladajuće koalicije nakon što su javno izrekli svoj jasan stav o nužnosti razrješenja predsjednika Uprave HEP-a.

Još nije vrijeme

Plenković je u ponedjeljak vrlo šturo odgovarao na novinarska pitanja o Hrebakovom i Pupovčevom istupu, a nakon jučerašnjeg sastanka je ministar Branko Bačić bio zadužen za komunikaciju s medijima. Nakratko je tako Bačić opet preuzeo ulogu koju je dugo imao kao predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, morao je novinarima objašnjavati nešto što nije lako shvatiti, konkretno zbog čega se tako dugo čeka s odlukama Vlade, odnosno premijera o Barbarićevom statusu.

– Nije na sastanku bilo riječi o poziciji predsjednika Uprave HEP-a. Naši koalicijski partneri već su i prije u nekoliko navrata tvrdili da je izbor tima i kada su u pitanju uprave javnih poduzeća u nadležnosti Vlade i premijera. Taj dio poslova i obveza partneri prepuštaju predsjedniku Vlade. Kao što je sam premijer već govorio, vrednujemo, ocjenjujemo, važemo sve ono što se dogodilo s HEP-om i kada je riječ o izgradnji na Hvaru, kao i o jednom vremenskom periodu u kojem je HEP bio prinuđen prodavati plin ispod tržišne vrijednosti.

Sve okolnosti rada Uprave HEP-a su na stolu i o tome će vas predsjednik Vlade i Vlada izvijestiti kada se to ocjenjivanje i vaganje završi, kazao je Bačić. Nešto kasnije je, u kontekstu informiranja javnosti o odluci Vlade o Barbariću, upotrijebio termin »kada dođe vrijeme i ako dođe vrijeme«. Dakle, Bačić je ostavio otvorenu mogućnost i da ne bude odluke o Barbariću, odnosno da on nastavi obnašati dužnost predsjednika Uprave HEP-a. Ta je opcija izgledna posebno s obzirom na plinsku aferu, o kojoj se u Vladi sve manje priča kao o nečem strašnom. Bačić je jučer, eto, naglasio da je HEP bio prinuđen višak plina prodavati ispod njegove tržišne vrijednosti. Za Barbarića je vjerojatno opasnija vila koju gradi na Hvaru. Iz Bačićevih riječi moglo se zaključiti da se čeka eventualno pravomoćno rješenje da Barbarić gradi bespravno jer on se žalio na prvostupanjsko.

Nema ucjena

Novinari nikako nisu bili zadovoljni odgovorima ministra graditeljstva i višekratno su inzistirali da im precizira što to Vlada mjesecima ocjenjuje i važe. No, Bačić nije bio spreman izaći izvan okvira koji su mu bili zadani za izjavu.

– Na razini Vlade određujemo se i ocjenjujemo jedan i drugi predmet kojim se tereti postupanje predsjednika Uprave HEP-a. Utvrđujemo sve okolnosti, a kada završimo sve te aktivnosti, o tome ćemo vas izvijestiti, nije Bačić popuštao novinarskoj znatiželji. Otklonio je medijske spekulacije da Barbarić svoje mjesto uspijeva zadržati prijetnjama i ucjenama premijera Plenkovića.

– Nema ucjena ni prijetnji niti itko može uvjetovati odluke Vlade. Odluka će biti u najboljem interesu i HEP-a i Vlade i Republike Hrvatske, kategoričan je bio Bačić.

Nije sporio pravo koalicijskim partnerima da iznose stajališta koja su i različita HDZ-ovim.

– Ono što partneri razmišljaju mogu komunicirati bez zadrške, nema problema u tome. Imali smo i danas vrlo konstruktivnu raspravu o svim temama, nije bilo nikakvih razilaženja, dapače. A, svakako ćemo voditi računa o stajalištima partnera, rekao je Bačić.

Novinarima se obratio i Hrebak, a kako bi pojasnio zašto i na jučerašnjem sastanku u Banskim dvorima nije progovorio o nužnosti odlaska predsjednika Uprave HEP-a. Podsjetio je da je koalicija već prije raspravljala o plinskoj aferi.

Pomirljivi HSLS

– Imamo o ovom različit stav od koalicijskih partnera, ni prvi, a vjerujem ni zadnji put. Međutim, premijer je taj koji odlučuje i, kao što je rekao Bačić, on važe kakvu će odluku donijeti. Nama je to prihvatljivo i on i dalje ima naše povjerenje. Mislim da važe koji je najbolji trenutak za određenu odluku. Kakva će ta odluka biti, vidjet ćemo, nama je važno da se ona donese, izjavio je predsjednik HSLS-a, koji nije htio još zatezati odnos s Plenkovićem, kojem sigurno nije drago da mu koalicijski partneri javno poručuju što bi on morao napraviti.

– Mi nikad ne dajemo rokove, ne ucjenjujemo niti postavljamo ultimatume. Surađujemo dosta dobro već tri godine, istaknuo je Hrebak. Predsjednik SDSS-a nije jučer nakon koalicijskog sastanka izašao pred novinare.

Troskot: Milijunski posao šefu Časnog suda HDZ-a

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot, koji je i otvorio u javnosti plinsku aferu, postavio je Vladi još jedno pitanje vezano za HEP. Prošli tjedan je, u okviru aktualnog prijepodneva, izravno pitao premijera Plenkovića o stanu koji je član Uprave HEP-a Tomislav Šambić ispod cijene kupio od Pave Vujnovca, na što mu Plenković nije znao odgovoriti, a ovaj je put njegov upit u pisanoj formi i tiče se izdašnog ugovora između odvjetnika Damira Mikuljana i HEP-a. Prema Troskotovim informacijama, Mikuljanu je HEP isplatio dva milijuna kuna za »usluge pravnog savjetovanja u arbitražnom postupku protiv Vlade BiH u predmetu termoelektrane Gacko« te još 330 tisuća kuna za »pravne poslove arbitraže s Elektroprivredom Srbije«. Troskot, naime, tvrdi da se ovaj odvjetnik do 2019. nije bavio međunarodnim arbitražama, pogotovo ne ovakvog tipa, pa ga zanima na temelju kojih je kriterija HEP, osobno predsjednik Uprave Barbarić, baš s njim sklopio ugovor u tu svrhu. Mikuljan nije sasvim običan odvjetnik, jedan od mnogih, on je i predsjednik Visokog časnog suda HDZ-a i predsjednik Nadzornog odbora Ine. Iz tog razloga Troskot traži da mu Vlada odgovori zašto je Barbarić stranačkom kolegi Mikuljanu dodijelio ovaj financijski lukrativan posao.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum