ODGOVOR HRVATSKOJ KOMORI FIZIOTERAPEUTA

Reakcija na prozivke: Ministarstvo zdravstva izvršit će upis fizioterapeuta u registar i izdati im licence

| Autor: Ljerka Bratonja Martinović
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Nakon što je čelnica Hrvatske komore fizioterapeuta, Mirjana Grubišić, za naš list izjavila da ih ministar Vili Beroš potiče da nezakonito izdaju licence prvostupnicima fizioterapeutima koji nisu prošli pripravnički staž, reagirali su iz Ministarstva zdravstva na njezin istup tvrdeći kako "Hrvatska komora fizioterapeuta daje netočne izjave o Ministarstvu zdravstva kao nadležnom tijelu koje provodi stručne ispite prvostupnika fizioterapije i nadzire zakonitost rada Komore u izdavanju odobrenja za samostalan rad".

– Pripravnički staž za fizioterapeutske tehničare i prvostupnike fizioterapije se provodi po istom propisanom programu i jednako propisanom stručnom ispitu. U tom kontekstu je važno iznova naglasiti da je Ministarstvo zdravstva nadležno tijelo za provođenje pripravničkog staža i polaganje stručnog ispita i o tome vodi službenu evidenciju, podsjećaju iz tog ministarstva. Slijedom navedenog, kažu, Ministarstvo zdravstva je svim prvostupnicima fizioterapije koji su obavili pripravnički staž i položili stručni ispit na razini fizioterapeutskog tehničara, na njihov zahtjev, izdalo potvrdu kao javnu ispravu u svrhu izdavanja odobrenja za samostalan rad za prvostupnika fizioterapije u Komori.

Temeljem toga, Hrvatska komora fizioterapeuta bila je, poručuju iz Ministarstva zdravstva, obvezna izdati prvostupnicima fizioterapije odobrenje za samostalan rad, ali kako to do danas nije učinila niti je postupila po mjerama iz upravnog nadzora kojima je to bilo naređeno Komori, Ministarstvo provodi postupak izvršenja rješenja iz upravnog nadzora temeljem Zakona o općem upravnom postupku.

Izvršenje naloga najavljeno je za 29. rujna, u devet sati ujutro, kad će se u prostoru Komore pojaviti nadležni djelatnici Ministarstva zdravstva kako bi osigurali izvršenje njihovog naloga i prvostupnicima fizioterapije omogućili dobivanje licence i upis u Registar fizioterapeuta. U taj će posjet doći u pratnji policijskih službenika, koji će – ako to bude potrebno, dodatno osiguravati provedbu spomenutog rješenja. Radi se o upisu u registar više od 80 prvostupnika fizioterapije, koji žele početi raditi bez ponovnog polaganja pripravničkog ispita koji su već jednom polagali nakon srednje škole.

U Komori ne priznaju rješenje Ministarstva zdravstva, jer im je – podsjećaju – sud dao za pravo u pogledu obveze ponovnog stažiranja i polaganja stručnog ispita. Rješenje vide u ukidanju pripravničkog staža nakon srednje škole, za tehničare fizioterapije, no Ministarstvo zdravstva na čelu s Berošem odbija takvu mogućnost.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini