spas života

Novi veliki uspjeh hrvatskih liječnika: U tjedan dana presađena četiri srca u KBC-u Zagreb

| Autor: Ljerka Bratonja Martinović
(Snimio Slavko Midzor/Pixsell)

(Snimio Slavko Midzor/Pixsell)


U samo tjedan dana, u KBC-u Zagreb presađena su četiri srca, i to jednom djetetu i još troje odraslih pacijenata.

Posebni uspjeh predstavlja transplantacija srca 61-godišnjoj pacijentici kojoj je to već drugo presađivanje tog organa, nakon što 20 godina nosi srčani presadak koji joj je transplantiran upravo u KBC-u Zagreb.

Ovim su se medicinskim uspjehom pohvalili u srijedu na Rebru, koje je po broju transplantacija srca i drugih solidnih organa respektabilni centar u Europi i svijetu.

Kod pacijentice je došlo do promjene funkcionalnosti i popuštanja srčanog presatka te je stoga bila visoko na listi Eurotransplanta.

Medicinski tim na Rebru uspio je obaviti retransplantaciju koja spada u razmjerno rijetke zahvate u svjetskom kontekstu, naglasio je akademik Davor Miličić, voditelj transplantacijskog tima za srce, prilikom  predstavljanja tog pothvata.

Dosad su takvu dvostruku transplantaciju srca prošla tri njihova pacijenta, a svo troje živi su i pod kontrolom tima na Rebru, objasnio je Miličić.

Kompleksni zahvat

U KBC-u Zagreb učinjeno je dosad gotovo 400 transplantacija srca.

U sve tri retransplantacije sudjelovao je kardiokirurg Hrvoje Gašparović, koji kaže da se radi o iznimnom uspjehu i tehnički vrlo kompleksnom zahvatu.

– Moramo integrirati dva kirurška tima u isto vrijeme, jedan u donorskoj bolnici izvan Hrvatske, a drugi u našoj ustanovi. Ta precizna koordinacija iziskuje visok stupanj suradnje svih disciplina, od kardiokirurga i transplantacijskog tima, do anesteziologa, kazao je Gašparović.

Operativni je zahvat na 61-godišnjoj pacijentici trajao oko osam sati, a bilo je tu i dosta logističkih izazova koji se odnose na organizaciju transporta, vremenske prilike koje mogu omesti prijenos organa iz inozemstva do hrvatske bolnice jer se transport srca radi presađivanja mora napraviti u roku od četiri sata nakon eksplantacije.

Uznapredovalo srčano zatajenje, koje je najčešći razlog potrebe za transplantacijom srca, epidemija je 21. stoljeća, ali se o tome premalo govori, kazao je Gašparović.

Među transplantiranima je 13-godišnja djevojčica koja se na listi čekanja na presađivanje srca našla zbog dijagnosticirane dilatacijske kardiomiopatije, koja je nastala iznenada i izazvala zatajenje srca.

Kako nisu bile otvorene mogućnosti za medikamentozno liječenje, dijete je moralo na transplantaciju srca.

Nasreću, na listu čekanja uvrštena je u kolovozu ove godine, što znači da je na novi organ čekala samo mjesec dana.

Transplantaciju su u posljednjem tjednu prošla i dva 67-godišnja pacijenta koji su patili od teške bolesti srca i propadanja miokarda, a sada se uspješno oporavljaju.

Visoka svijest

– Nema puno institucija u Europi koje se mogu pohvaliti s ovolikim brojem transplantacija srca u samo tjedan dana, naglasio je ravnatelj KBC-a Zagreb, Ante Ćorušić.

Od početka godine na Rebru je obavljeno 27 transplantacija srca, u prosjeku tri mjesečno.

Prosinac 2022. i siječanj 2023. bili su rekordni mjeseci s ukupno 12 transplantacija.

Koordinatorica za transplantacije na Rebru, Jasna Stojić Brezak ističe kako je svijest hrvatskih građana i pacijenata o važnosti doniranja tako visoka da sami pitaju mogu li pomoći doniranjem organa.

"Svi smo u zadnje vrijeme izuzetno sretni u profesionalnom smislu, očevici smo čuda koja su se dogodila.

Prije dva i pol mjeseca bila sam u sobi kod dvije bolesnice koje su čekale transplantaciju srca.

Jedna je imala mehaničku pumpu i dočekala je novi organ, a druga je naša Mirela koja je dočekala retransplantaciju", ističe Stojić Brezak.

Dodala je kako faktor vremena itekako utječe na ishod transplantacije i mogućnost da se srce prihvati.

Srce ima najkraće vrijeme za transplantaciju s donora na primatelja; samo četiri sata, što znači da su timovi koji sudjeluju u transplantaciji nerijetko limitirani u slučajevima da organ treba prenijeti sa sjevera Europe do Hrvatske, a donorska bolnica nije uvijek uz aerodrom, ilustrirala je teškoće kod transplantacija.

Drugi su bitan faktor meteorološke prilike, koje mogu otežati transport, pa čak i onemogućiti prijenos organa od dalekog donorskog centra do bolnice gdje se obavlja transplantacija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of